Közélet

A Krím lehet a következő célpont: az ukránok már a tavaszi hadjáratra készülnek, kettévágnák az orosz sereget

Kijev arra készül, hogy középen, Zaporizzsja régióban nyomulnak előre a csapatai, hogy elvágják a Krímet Oroszország többi részétől.

Nagyszabású tavaszi hadjáratra készül az ukrán hadsereg. A tervek szerint az ukrán erők Zaporizzsja régióban nyomulnának előre, hogy kettévágják az orosz sereget, illetve elszigeteljék a Krím félszigetet Oroszország többi részétől. 

A Ukrainian serviceman prepares his equipment before leaving for the frontline, at a rest and recovery base, in the Donetsk region on February 24, 2023, on the first anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP)
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Az orosz speciális hadművelet egyik elsődleges célja volt, hogy a Krím félszigetet összekössék a szárazföldön is Oroszországgal. Ez Mariupol tavaszi elestével sikerült. Az ukránok ősszel megpróbáltak itt is előrenyomulni, de végül az oroszok sikeresen megvédték a területet. Azóta is folyamatosan erősítik a zaporizzsjai régiót, hogy megakadályozzanak egy ottani ukrán támadást. Kijev pedig a hírek szerint pont erre készül. 

Villámháborúnak indult, mégis egy éve tart az öldöklés – térképen mutatjuk, hogy változott a frontvonal

Az orosz előrenyomulás csúcspontján Ukrajna területének több mint negyedét elfoglalták.

A Telegraph arról írt, hogy a Berliner Morgenpostnak adott interjújában Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője szerint éket készülnek verni az orosz hadsereg által ellenőrzött területbe, azaz elvágnák a Krímet Donbásztól, ezzel megkezdenék az 1991-es határvonalak visszaállítását, vagyis a Krímet is visszafoglalnák. 

A terv nagyszabású, ám egyelőre nem igazán látni, hogyan is akarják megvalósítani azt az ukránok, akik folyamatosan fegyvereket kérnek a Nyugattól az offenzívához.

A nyugati vezetők ugyanakkor nem teljesen biztosak abban, hogy az ukránok képesek lesznek egy jelentős előrenyomulást végrehajtani. A háború tudományos hátterével foglalkozó amerikai agytröszt, az Institute for the Study of War szerint a zaporizzsjai régióban nem elit orosz egységek szolgálnak, így ott elérhetnének eredményeket az ukránok. 

Melitopol és Mariupol visszafoglalása komoly csapás lenne az oroszoknak, gyakorlatilag vereséggel érne fel ezen városok elvesztése, hiszen jelenleg csak ezeket tudják eredményként felmutatni otthon a moszkvai vezetők. 

 

orosz-ukrán háború tavaszi hadjárat offenzíva Krím Mariupol
Kapcsolódó cikkek