Egymásnak üzengetnek az Amerikai Egyesült Államok és Kína vezető diplomatái, míg az amerikaiak arra figyelmeztetik Kínát, hogy maradjon távol az ukrán háborútól, utóbbiak arra szólították fel Amerikát, hogy változtasson Ukrajnával kapcsolatos hozzáállásán.

President Joe Biden (C) reacts as he poses for a photograph with Ukrainian President Volodymyr Zelensky and his wife Olena Zelenska, upon his arrival at the Mariinsky Palace in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden promised increased arms deliveries for Ukraine during a surprise visit to Kyiv on February 20, 2023, in which he also vowed Washington's "unflagging commitment" in defending Ukraine's territorial integrity.
Fotó: AFP

Ragaszkodunk hozzá, hogy Amerika gondolja át a felelősségét az ukrajnai háborúban, és tegyen valódi lépéseket a béke és a béketárgyalások előmozdítása érdekében – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin. Mindezt abban az időben, amikor kiderült, hogy Joe Biden meglepetésszerűen ellátogatott el Kijevbe. Az amerikai elnök váratlan ukrajnai látogatása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét Kijev mellett, az oroszok ellen folytatott háborúban.

Ugyanakkor Oroszország is számíthat segítségre, hiszen hamarosan Moszkvába érkezhet Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Anthony Blinken, amerikai kollégája arról beszélt, hogy Peking fegyverszállítások lehetőségét fontolgatja az oroszok számára. Az amerikaiak azt is mondták, hogy amennyiben ezt megteszik, úgy azzal egy bizonyos vörös vonalat léphetnek át. 

Az ukrán elnök felszólította Pekinget, hogy gondolja át az Oroszországgal való kapcsolatát és ne küldjön fegyvereket Moszkvának. Az ukrán államfő szerin egy Oroszország–Kína szövetség világháborút jelentene.

Mindeközben az Európai Unióban a külügyminszterek arról tanácskoztak, hogy további fegyvereket küldjenek Ukrajnába. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ugyanis az a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségben szállítsanak lőszert Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij közben immár Emmanuel Macron francia elnöknek is beszólt, jelezve, hogy szerinte csak az idejét vesztegeti, amikor tárgyalni próbál Vlagyimir Putyinnal. Az ukrán államfő azt követően adott hangot felháborodásának, hogy Macron közölte, hogy Oroszország teljes megtörését el kell kerülni és kijelentette, hogy nem szabad megalázni az orosz elnököt. Zelenszkij szerint Putyinra nem hatnak a kedves szavak, hanem az orosz elnök csak az erőből ért.

Az ukrán elnök tanácsadója pedig a semlegességre törekvő országokat rakta helyre, mondván, ebben a háborúban senki nem tud semleges maradni. Volodomir Zelenszkij tanácsadója szerint minden európai országnak Ukrajna mellé kell állnia. 

A mai napon Janán is ismét határozott állást foglalt az orosz-ukrán háború ügyében: többször élesen bírálta Oroszország ukrajnai hadműveletét, hangsúlyozva, hogy a válság nemcsak Európát sújtja. A japán kormány újabb, 5,5 milliárd dolláros (több mint 1970 milliárd forintos) támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be a szigetország miniszterelnöke hétfőn.

Szörnyetegek listája: ezek az ukrajnai háború fegyverei

Több százezres lehet mindkét oldalon az emberi áldozatok száma a majdnem egy éve folyó ukrajnai háborúban és egész országok éves GDP-jével egyezik a közvetlen anyagi kár. Arról készítettünk összeállítást, milyen fegyverekkel mérték egymásra ezt az irdatlan rombolást az ukrajnai vérszivattyút működtető felek.