Közélet

Kínzókamrákat üzemeltetett az orosz állam Herszonban

Áramütésekkel és fullasztással próbálták megtörni az ukrán civil vezetőket és másként gondolkodókat az FSZB emberei.

Az orosz állam közvetlenül finanszírozta a közelmúltban felszabadult dél-ukrajnai Herszonban talált kínzókamrák létrehozását és működtetését – jelentette az elkövetett visszaélések feltárására létrejött nemzetközi nyomozócsoport csütörtökön.

Az egyik feltételezett kínzókamrát vizsgálja egy ukrán rendőr Herszonban.
Fotó: Genya Savilov / AFP

A kínzókamrák létezéséről először januárban számoltak be a háborús bűnök felderítésével foglalkozó ukrán hatóságok. Ezeket az orosz csapatok nyolc hónapos megszállását követően, a novemberben felszabadított Herszonban azonosították. A beszámolójuk szerint legalább kétszáz embert kínoztak meg a létesítményekben tíz különböző helyszínen.

Az uniós, brit és amerikai támogatással Hágában tevékenykedő, az ukrán főügyészséggel együttműködő nemzetközi nyomozócsoport közölte, hogy a Herszonban gyűjtött friss bizonyítékok azt mutatják, hogy 

a kínzókamrák hálózatát az orosz állam tervezte és közvetlenül finanszírozta.

A tájékoztatás szerint mintegy ezer túlélőtől kaptak tanúvallomásokat a kínzásokról, és négyszáz ember tűnt el Herszonban. A kínzókamrák az ukrán civil vezetők és másként gondolkodók megtörésére, átnevelésére vagy meggyilkolására irányuló orosz állami terv részét képezték.

A létesítményekben egyebek között áramütésekkel és fullasztással kínozták az embereket, és a kínzókamrákat orosz biztonsági ügynökségek működtették, köztük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei.

 

Herszon kínzókamra kínzás FSZB
Kapcsolódó cikkek