Közélet

Kitart semlegessége mellett Svájc: nem szállít fegyvert Ukrajnának

A fegyverszállítást nem, a szankciókat azonban támogatják.

Svájc az ukrajnai háború árnyékban is szeretné megőrizni az alkotmánya által előírt hagyományos semlegességét, és jelenleg ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – erősítette meg Alain Berset svájci elnök kedden az ENSZ-ben.

Fotó: AFP

A fegyverexport kapcsán, amíg érvényes a (svájci semlegességet előíró) jogi keretrendszer, azt nem lehet végrehajtani (...). A svájci kormány és a Szövetségi Tanács számára ezt a jogi keretet fenn kell tartanunk, fenn is szeretnénk tartani, és ezen belül szeretnénk dolgozni

 – jelentette ki az államfő újságíróknak. Berset-t azt követően kérdezték, hogy Berlin február végén azt kérte Berntől: engedélyezze a Rheinmetall nevű német fegyvergyártó vállalatcsoport részére a régi Leopard páncélozott harckocsik visszavételét, azzal a garanciával, hogy a tankokat nem szállítják tovább Ukrajnába.

A svájci semlegességről szóló vita az Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított orosz háború óta foglalkoztatja az alpesi ország közvéleményét.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, ennek ellenére valamennyi, Oroszország ellen hozott uniós büntetőintézkedést elfogadta, mert ezek a szankciók összeegyeztethetők a svájci semlegességgel

 – szögezte le.

 

Svájc fegyverszállítás ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek