Közélet

Rákapcsol a rakétagyártásra Oroszország

Több precíziós rakétára van szükség, Sojgu a termelés megduplázására adott utasítást.

Utasítást adott a nagy pontosságú fegyverek gyártásának megduplázására Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a tárcavezető a Taktikai Rakétafegyverek Vállalatnál (KTRV) tett látogatást.

Russian President Vladimir Putin (L) and Russian Defence Minister Sergei Shoigu attend a wreath-laying ceremony at the Eternal Flame and the Unknown Soldier's Grave in the Alexander Garden during an event marking Defender of the Fatherland Day in Moscow on February 23, 2023. (Photo by Mikhail Metzel and Mikhail METZEL / Sputnik / AFP)
Fotó: Mihail Metzel

A politikus közölte, hogy az állami védelmi megrendelés rendben teljesül, azonban még az idei termelésnövekedést figyelembe véve is elrendelte a precíziós fegyverek gyártásának megduplázását. Azt mondta, hogy ehhez 

a vállalatnak mind a jól képzett szakemberek, mind a termelési kapacitás terén megvannak a tartalékai, ezért a feladat nehéz, de végrehajtható.

Az orosz egységek Artemivszkben (Bahmutban) ellenőrzésük alá vonták a Vosztokmas vállalat egyik telephelyét az Artemivszki Színesfém-feldolgozó Üzemben (AZOM) a RIA Novosztyi hírügynökség közlése szerint.

Mielőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba látogatott volna, Bahmutot is felkereste, ám az orosz média szerint az ukrán elnök igazából nem is járt az ostromlott városban.

Az 1954-ben felépült AZOM a RIA Novosztyi szerint a város központjában található. Az üzem alatt, amelyet úgy terveztek, hogy esetleges nukleáris konfliktusban is fennmaradjon, kiterjedt föld alatti járathálózatot építettek ki.

Az Ahmat csecsenföldi különleges egység parancsnoka, Apti Alaudinov vezérőrnagy kedden arról beszélt a Rosszija 1 televízióban, hogy Artemivszkben mintegy 7-10 ezer ukrán katona maradhatott. Ezek állítása szerint főleg területvédelmi egységek, a jobban képzett csapatokat az ukrán hadvezetés már kivonta.

Az orosz hadügyi szóvivő, Igor Konasenkov kedden ismét súlyos ukrán veszteségekről számolt be. A tábornok szerint az ukrán haderő az elmúlt nap során mintegy 400 embert vesztett, ebből mintegy 150-en eshettek el a Fonyeck körzetében vívott ütközetekben. Konasenkov a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai létesítmények között nevezett meg egy MiG–29-es repülőgépet, három harckocsit, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot és egy lőszerraktárt.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben öt civilt sebesített meg egy drónról ledobott lőszer. A News.ru hírportál szerint az oroszországi Brjanszk megyében lévő Szelco város vegyi üzeménél a légvédelem lelőtt egy ukrán drónt.

Kedden az orosz parlament alsóháza jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a „különleges hadművelet” összes résztvevőjére – vagyis a különböző zsoldoscsapatok résztvevőire is – kiterjesztette azokat a rendelkezéseket, amelyek alapján korábban azokat szankcionálták, aki tudatosan megrágalmazták a hadsereget. Az nem egyértelmű a híradásból, hogy vajon az utóbbi időben gyakran panaszkodó Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinra céloznak-e a törvénnyel.

 

Jevgenyij Prigozsin Bahmut ostroma Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek