Donald Trump volt amerikai elnök egy újabb választási kampányba kezdett, ám számos jogi problémával néz szembe, nem utolsósorban egy történelmi vádemeléssel New Yorkban. Trump azonban nem egy átlagos politikus, s miközben a bírósági ügy megosztotta a republikánusokat, a támogatói bázisa összezárt mögötte, és még a fehér házi esélyei is javulhattak – írta a Politico.

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 04: Former U.S. President Donald Trump waves as he arrives at the Manhattan Criminal Court on April 04, 2023 in New York, New York.  Trump will be arraigned during his first court appearance today following an indictment by a grand jury that heard evidence about money paid to adult film star Stormy Daniels before the 2016 presidential election. With the indictment, Trump becomes the first former U.S. president in history to be charged with a criminal offense.
Fotó:  Kena Betancur / Getty Images

Trumpnak állítólag 2006-ban viszonya volt egy pornószínésszel, Stormy Danielsszel, akit 2016-ban lefizetett, hogy hallgasson erről. A felnőttfilmes sztár a 2016-os választási kampány utolsó napjaiban közölte az üzletemberrel, hogy kitálal a sajtónak kettőjük kapcsolatáról. Az akkor még csak elnökjelölt Trump értesítette az ügyvédjét, Michael Cohent, aki 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek a hallgatásáért.

A vád szerint a megvesztegetést kampányforrásból finanszírozták, a tranzakciót pedig hamisan könyvelték el.

Ezt elsősorban Daniels és Cohen vallomására alapozzák, ám a két tanú hitelessége sok szempontból is megkérdőjelezhető – Daniels végül kitálalt a viszonyról, de rágalmazás miatt több százezer dollárt kellett fizetnie a volt elnöknek, míg Cohen három évet töltött rács mögött pénzügyi bűncselekmények miatt.

Trump kampánynarratívája az ügyről a következő: a demokrata kormányzat és a „háttérhatalom” igazságtalanul veszi célba és „boszorkányüldözést” folytat ellene, de bizonyítékként csak börtönviselt volt alkalmazottak és hazug pornósztárok vallomásait tudták felhozni.

Az Egyesült Államok történelme során még egyetlen elnök ellen sem emeltek vádat – Trump népszerűségét azonban még ez sem tudta megtörni.

Miközben április 4-én a New York-i bíróságon ült, a metropolisz utcáit ellepték a támogatói. Az amerikai zászlókat lengető, Trump ikonikus piros baseballsapkáját hordó emberek tömege akkora volt, hogy 35 ezer rendőr állt készültségben, ha a demonstráció alatt kitörne az erőszak.

A Republikánus Párt tagjai közül azonban csak kevesen jelentek meg – Trump nem csak a lakosság, hanem saját politikai támogatói körében is megosztó. Annak ellenére, hogy a közelgő választásokon valószínűleg induló jelöltek közül a pártból még mindig ő a legnépszerűbb, nagyon kevesen vannak, akik elköteleződtek mellette.

Bár a botrány egyelőre még nem ártott Trumpnak, az ezzel járó médiavihar még nem garantálja, hogy 2024-ben is sikeres lesz. A legújabb közvélemény-kutatások alapján csak a megkérdezettek 43 százaléka szavazna a volt elnökre.

A párton belül jelenleg a legnagyobb riválisa a floridai kormányzó, Ron DeSantis, ám még ő is messze van attól, hogy egy szintre kerüljön Trumppal, akit még egy történelmi vádemelés sem lassított le. Persze, az elnöki székért nem csak egymással, hanem a demokraták jelöltjével kell megküzdeniük.

Donald Trump saját közösségi oldalán osztotta meg Orbán Viktor támogatói posztját

Trump az ellene indított eljárást politikai támadásnak minősítette. Orbán üzent a korábbi amerikai elnöknek.