Közélet

A Wagnerre lő az EU új szankciója

Brüsszel már korábban is szankcionálta a zsoldossereget, de mostantól Ukrajna területi egységének felbontásáért is felelőssé teszik Prigozsin bandáját.

A Wagner-zsoldossereg ellen hozott szankciókat az A zsoldossereget már február óta rátették a szankciós listára, de akkor még az afrikai országokban végzett „tevékenységeik” miatt, ahol egységei többek között folyamatosan megsértik az emberi jogokat. 

Fotó: AFP

A DW.com szerint viszont most már Ukrajna területi egységének felbontásában való részvételéért is korlátozásokat vetnek ki a Jevgenyij Prigozsin által vezetett zsoldossereg ellen, amely az ukrajnai háború legforróbb csatáiban vesz részt, jóval hatákényabban, mint maga az orosz hadsereg. 

Erősen megkérdőjelezhető módon tevékenykedik a csoport, hiszen a nyomozás jelenlegi állása szerint Wagner-zsoldosok állnak az elmúlt napok sokkoló brutalitása mögött is, amikor kiderült: orosz katonák élve fejeztek le egy ukrán hadifoglyot. Az ügy még Oroszországot is megdöbbentette, és jelezték: vizsgálatot indítanak az ügyben. 

 

Prigozsin orosz-ukrán háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek