Közélet

Ukrán hátraarc: Kína mégis közvetíthet

Ukrajna korábban elutasította Peking békekezdeményezését, Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes azonban most nem tartja lehetetlennek, hogy Kína béketeremtőként lépjen fel, mert a béke az érdeke. A cseh elnök, Petr Pavel a napokban az ellenkezőjét mondta.

Nem lehetetlen, hogy Kína béketeremtőként lépjen fel a háborúban – nyilatkozta a Berliner Morgenpostnak Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes. A későbbiekben derül ki, Kijev korábbi elutasító álláspontja Peking béketervével szemben módosult, vagy a korábbi berlini nagykövet kibeszélt a sorból.

Fotó: AFP

A kérdésre, hogy Kína képes lehet-e békét teremteni, akár az orosz csapatok kivonását elérve Ukrajnából, Melnyik azt válaszolta: „Ez nem irreális.”  

Ezt azzal indokolta, hogy bár Kína a saját érdekeit követi, ez az érdek inkább az igazságos, békés megoldás, és a harcok leállítása, mint a háború jelentette globális „földrengés”.

A külügyminiszter-helyettes szerint nagy előrelépés a kétoldalú kapcsolatok javítása és az orosz agresszió beszüntetése felé Volodimir Zelenszkij ukrán és Hszi Csin-ping kínai elnök négy nappal ezelőtti telefonbeszélgetése. Azt hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra is elengedhetetlen feltételnek tartja a békéhez, hogy az oroszok kivonuljanak a megszállt ukrán területekről. Az ukrán lakosság túlnyomó többsége mást nem fogadna el, egy rossz béke pedig legfeljebb egy tűzszünettel érne fel.

Az ördög a részletekben rejlik, ezért kíváncsian várjuk, hogy mit hoz magával Kína különmegbízottja, aki hamarosan hozzánk érkezik

– mondta.

Mindazonáltal Kijev nem adja fel a tervezett ellentámadást. Melnyik szerint cinikus és igazságtalan, ha a katonai támogatás feltétele az azonnali hadi siker az 1300 kilométer hosszú fronton, miközben a segítséget túl lassan és apró adagokban küldik. 
A politikus szerint már az siker lenne, ha egyes helyeken sok kilométerrel visszaszorítanák az ellenséget, felmutatva az oroszok számára, hogy törékeny a helyzetük.
Petr Pavel, a NATO-tag Csehország elnöke néhány napja Melnyiktől teljesen eltérően nyilatkozott Pekingről. Szerinte Kína számára előnyös a háború elhúzódása: olcsó olajhoz, gázhoz és más erőforrásokhoz juthat a Kremllel való partnerségért cserébe. Vasárnap, kijevi látogatását követően ő is kevesellte az ukránoknak küldött lőszert.
 

 

Kínai béketerv Ukrajna
Kapcsolódó cikkek