Közélet

A Wagner csoport május 10-én kivonul Bahmutból

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője közleményében tudatta, hogy kivonja csapatait a donyecki Bahmut városból, és állásaikat átadja az orosz reguláris haderőnek. A kivonulást a fenntarthatatlan lőszerhiánnyal magyarázza a PMC vezetője.

Az orosz Wagner zsoldossereg, amely több mint fél éve ostromolja a donyecki Bahmut várost, bejelentette, hogy május 10-én kivonul a térségből. Erről a magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin pénteken adott ki közleményt.

This handout video grab taken from a footage posted on April 6, 2023 on the Telegram account of the press-service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin at a cemetery for fallen PMC Wagner fighters in the settlement of Goryachiy Klyuch in the southern Russian Krasnodar region. - Wagner mercenaries are believed to be heavily involved in the fight for the industrial city of Bakhmut that has become the longest and bloodiest battle of Russia's year-long assault on Ukraine. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER
Fotó: AFP

Prigozsin azt írta, hogy a lőszerhiány miatt nem folytatják a harcot Bahmutban. A helyzet kialakulásáért az orosz védelmi minisztériumot hibáztatta – erről a Deutsche Welle számolt be.

A Wagner a bahmuti pozícióit az orosz reguláris haderő egységeinek adja át

– közölte a zsoldosok vezetője.

A Wagner vezére orosz katonák holttesteiről osztott meg videót, miközben szidta a moszkvai vezetést

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője a Telegram-csatornáján tett közzé egy felkavaró videót, amelyen állítása szerint halott orosz katonák láthatók. A felvételen Prigozsin arról beszél, hogy az áldozatokért az orosz katonai felső vezetés a felelős, amiért nem küldenek elég lőszert a frontra a csapatoknak.

A Bahmutért zajló csata az orosz–ukrán háború leghosszabb és legvéresebb harca lett. Mind a két fél súlyos anyagi és emberveszteséget szenvedett el a városért zajló, nyolc hónapos küzdelemben. Moszkva kitartott Bahmut elfoglalása mellett, amelyet fontos katonai sikernek könyveltek volna el. Az ukrán katonai vezetésben már régóta úgy tartják a tábornokok, hogy ki kellett volna menekíteni a város védőit, azonban Zelenszkij elnök kitartott Bahmut megtartása mellett. A várost az ukrán ellenállás szimbólumának tartotta az ukrán államfő.

A rengeteg halott mellett a lőszerből is kifogytak a felek a harcban. Naponta több ezer lövedéket használtak fel, így a csata az utóbbi időben vesztett az intenzitásából.

A Wagner-csoport, élén Prigozsinnal, már hónapok óta kérte Moszkvát, hogy küldjenek több utánpótlást az ostromhoz. Állítása szerint a Kremlnél süket fülekre talált a kérése. 

Prigozsin szerint az orosz katonai vezetésen belül rivalizálás zajlik a magas pozíciókért, és a frakciók között mélyülő szakadék áldozata a Wagner-csoport.

A Wagner-vezér közleménye nem sokkal azután jelent meg, hogy elterjedt a híre, hogy az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu kirúgott helyettesét nevezték ki a Wagner-csoport parancsnokhelyettesének. Az Unian.net megosztott egy videót, amelyen az látható, hogy Mihail Jevgenyevics Mizincev Bahmutba látogat, hogy felmérje az ott kialakult helyzetet. Mihail Mizincev vezette az orosz csapatokat Mariupol ostroma alatt. A városban elkövetett kegyetlenkedések után az ukrán tisztviselők „Mariupol mészárosaként” kezdték emlegetni.

 

Bahmut Prigozsin Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek