Közélet

Felszárad a sár Ukrajnában, indulhat az ellentámadás

A szokatlanul esős tavasz véget ért Ukrajnában, kisütött a nap, és 25 fok körül alakul az átlag hőmérséklet. A sár lassan felszárad, ami azt jelenti, hogy a páncélos hadviselés ismét elindulhat. Kijev csak erre várt, hogy elindítsa a régóta ígért ellentámadást.

Az elmúlt néhány hónapban rengeteg csapadék hullott Ukrajnában, így nem tudtak a páncélosokkal elindulni, hogy visszaszerezzék az annektált területeket Oroszországtól. A tavaszi ellentámadást olyan régóta ígérgeti Kijev, hogy sokan már kételkednek benne, hogy Ukrajnának egyáltalán van ereje ahhoz, hogy egy ilyen offenzívát végrehajthasson.

Ukrainian tank crews on the frontline in Donetsk Oblast
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 26: An aerial view of Ukrainian crews operating and firing the tanks on ranges in tough terrain conditions as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on April 26, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Muhammed Enes Yildrim

Az ukrán államfő tanácsadója, Mihajlo Podoljak a Twitteren igyekezett tisztázni, hogy jelenleg hol tart az ellentámadás.

Ez nem egy olyan esemény, ami egyik nap egy óra alatt megtörténik. Ez egy hosszabb folyamat, több egymástól térben és időben elkülönülő akciókkal. Az ellentámadás már zajlik, ebben a pillanatban is és még hosszabb ideig ki is tart

– mondta.

A Washington Post arról írt, hogy 

Ukrajna legfontosabb célja a zaporizzsjai Melitopol visszafoglalása lehet. 

A dél-ukrajnai város az orosz hadsereg egyik logisztikai központja, amely többek között a szárazföldön köti össze Oroszországot a Krím félszigettel. A település visszafoglalása hatalmas csapás lenne az oroszoknak. Melitopolt mezőgazdasági terület veszi örül, így Ukrajna az eső miatt eddig nem indulhatott páncélosokkal a város ellen, ezért fontos, hogy javuljon az idő.

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
DONETSK, UKRAINE - APRIL 18: Ukrainian soldiers fire targets on the front line in the direction of the city of Ugledar, Donetsk, Ukraine as Russia-Ukraine war continues on April 18, 2023. Heavy weapons are being used in the direction of Ugledar city, which is known as the front where the heaviest tank clashes are occurred. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Muhammed Enes Yildrim / AFP

Az ellentámadáshoz Ukrajnának szüksége van még több felszerelésre, különösen harckocsikra és lőszerre. Ahogy arról korábban írtunk, nemrég egy CV90-es tankot szállító konvojt vettek videóra Németországban, amely Ukrajna felé tartott. Emellett az ukrán harcosoknak kiképzésen is részt kellett venniük, hogy az újabb nyugati fegyvereket hatékonyan tudják használni.

A Wagner húszezer katonája halt meg Bahmut bevételéért

Húszezer harcost vesztett a Wager csoport Bahmut ukrajnai város elfoglalása közben – állítja az orosz zsoldossereget vezető Jevgenyij Prigozsin egy videón. A Wagner június 1. körül vonja ki csapatait az elfoglalt városból.

Olekszij Reznyikov ukrán hadügyminiszter a fegyverszállításokat kommentálva közölte, hogy az ellentámadáshoz az kell, hogy az időjárás jobbra forduljon. Elmondta, hogy a sok eső miatt teljesen felázott a talaj, így eddig nem tudtak offenzívát vezetni.

A sár jelenti a legnagyobb problémát 

– mondta május elején.

Ukrajnában a tavasz első felét a sáros évszaknak is szokták nevezni. Erre egy külön szavuk is van, a bezdorizzsja, ami úttalanságnak fordítható. Az időjárás felmelegedése miatt a téli fagy elkezd olvadni, erre pedig az eső is ráesik. Az ország déli részén agyagos a talaj, Ukrajna ennek köszönheti a jó termőföldjeit. Ez a talaj kevésbé szívja be a vizet, ami sártengert eredményez és a hagyományos járművekkel lehetetlenné teszi a közlekedést.

Általában a sáros évszak csak néhány hétig tart Ukrajnában, azonban az idei szélsőséges időjárás miatt szinte egész tavasszal kitartott.

A sár korábban Oroszország dolgát nehezítette meg, 2022 elején szokatlanul enyhe volt a tél, az olvadás pedig korábban jelentkezett Ukrajnában. Emiatt sok orosz tank ragadt a sárba, az inváziónak pedig a kövezett utakra kellett koncentrálódniuk, ahol könnyű célpontot jelentettek.

Az amerikai hadsereg európai haderejének egykori parancsnoka, Ben Hodges a Washington Postnak azt mondta, hogy sok tényező lesz meghatározó Ukrajna ellentámadásakor, de a legfontosabb az időjárás lesz.

 

Mihajlo Podoljak Bahmut sáros évszak Oroszország ellentámadás
Kapcsolódó cikkek