Közélet

A brit védelmi tárca szerint Moszkvába tart a Wagner csoport

Nyílt konfliktussá fajult Jevgenyij Prigozsin és az orosz hadvezetés szembenállása – állítja a brit védelmi minisztérium.

Nyílt összeütközéssé fajult Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és az orosz hadvezetés közötti szembenállás – állapította meg szombaton a brit védelmi minisztérium. A brit katonai hírszerzés tájékoztatása szerint a Wagner katonai magánvállalat csapatai a rosztovi terület után a voronyezsi területen keresztül haladnak északi irányba, céljuk pedig minden bizonnyal az, hogy elérjék Moszkvát. 

Vehicles block the street after Wagner chief's statement in Rostov-On-Don.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A brit védelmi tárca szerint a kialakult konfliktus az elmúlt időszak legnagyobb kihívása az orosz állam számára. „A következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az Orosz Nemzeti Gárda lojalitásának kérdése lesz az, amely eldönti, hogy ez a válság hogyan alakul” – közölte a védelmi tárca a katonai hírszerzés értékelését.

A Wagner további alakulatai a voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése – áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében. A szolgálat értesülése szerint „nagyon korlátozott” azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt, és aláveti magát a Wagner utasításainak. 

Vlagyimir Putyin szombat reggel a köztévében intézett beszédet az oroszokhoz, állítva, hogy a Wagner hátba támadta Orszoroszágot és, hogy személyes érdekek miatti árulásról van szó.

Pénteken a Kreml és a Wagner zsoldoscsoport közötti feszültség nyílt konfliktussá fajult, miután Jevgenyij Prigozsin kijelentette: „Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete.” A Wagner csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

Szombat reggelre az oroszországi Rosztovban a Wagner elfoglalta a közigazgatási épületeket, Moszkva terrorellenes intézkedéseket vezetett be a Wagner csoport vezetőjének fenyegetései miatt. Putyin beszélni fog.

Az orosz védelmi minisztérium azt mondja a Wagner-harcosoknak, hogy becsapták őket, és bűnözői kalandokba keveredtek.

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner Moszkva összeütközés
Kapcsolódó cikkek