India és az Egyesült Államok készen áll arra, hogy Narendra Modi miniszterelnök csütörtöki washingtoni állami látogatásán védelmi és technológiai üzleteket, köztük amerikai kémdrónok vásárlását is bejelentse – írta a Financial Times.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Modi a harmadik nemzetközi vezető, aki állami látogatást tesz az Egyesült Államokban, amióta Joe Biden elnök 2021-ben hivatalba lépett. A találkozót kulcsfontosságú pillanatban rendezik meg, ugyanis az orosz–ukrán háború, valamint a kínai–amerikai rivalizálás egyre sürgetőbbé teszi India számára, hogy megerősítse a régi szövetségeseit, vagy újakat válasszon.

A kétpárti kapcsolatok évek óta tartó erősödése után az USA és India közötti partnerség mélyebb és kiterjedtebb, mint valaha, ebben pedig a gazdasági és a védelmi együttműködések megerősítése is szerepet játszik

– olvasható a Fehér Ház közleményében.

A találkozón Modi és a vele érkező tisztségviselők megállapodtak az amerikai féllel, hogy a közeljövőben a General Atomics által gyártott, MQ-9B SeaGuardian fegyveres kémdrónokat fognak vásárolni. Biden és Modi szerződést is aláírnak, amelynek eredményeként a General Electric vadászrepülőgép-hajtóműveket gyárt majd Indiában.

A vezetők emellett tárgyaltak a Micron memóriacsip-gyártó 2,75 milliárd dolláros félvezető-összeszerelő és -tesztelő létesítményéről is, amelyet hamarosan Indiában fognak felépíteni. A vállalat a beruházásba 800 millió dollárt fektet bele.

A két ország az űrkutatási együttműködést is fellendítené, és közös programokkal venné fel a versenyt a gyorsan fejlődő kínai űrprogrammal.

India a nyugati cégek új keleti favoritja

Az indiai munkaerő minőségi és olcsó a nyugati technológiai cégeknek, amelyek továbbra is jelentős mértékben kiszervezik tevékenységeik egy részét – most már egyre inkább a feltörekvő ázsiai országba.

Hivatalba lépése óta Biden sokat tett az Újdelhivel folytatott védelmi és biztonsági együttműködés megerősítéséért, beleértve az Indiát, Japánt és Ausztráliát magában foglaló „négyes” biztonsági csoport felélesztését is, amely kulcsfontosságú szerepet játszhatna az Indiai-óceánon és a Dél-kínai-tengeren.

S bár India eddig kitartott az el nem kötelezett külpolitikája mellett, azonban a Kínával szembeni növekvő feszültségek és Oroszország gyengesége miatt kénytelen máshol szövetségeseket találni. India és Kína közel 3500 kilométer hosszú határán megoldatlan vita van, amely legutóbb 2020 májusában fajult erőszakba, amikor kínai és indiai csapatok összecsaptak a Galvan-völgyben, amely a két hadsereg 24 katonájának halálát okozta. Azóta mindkét fél mintegy 60 ezer katonát állomásoztat a határ közelében.

Amerikai tisztviselők szerint az összecsapások hatására India hajlik a Washingtonnal való partnerségre. A drónok lehetővé tennék India számára, hogy jelentősen javítsa hírszerzési, megfigyelési és felderítési műveleteit.

Bident bírálták, amiért állami látogatást tett Modinál, mivel a kritikusok szerint az indiai demokrácia veszélyben van a szabad véleménynyilvánítás korlátozása és a kisebbségi muszlimok és keresztények elleni erőszakra való felbujtás miatt.