Közélet

Egyre csak nő Sojgu hatalma Moszkvában: háttérbe szoríthatja még Prigozsint is

Az orosz erőket egyre több kritika éri az orosz nép részéről, ami stratégiaváltozásokat idézett elő: a Wagner magánhadsereget az orosz védelmi minisztérium alá vonnák be.

Egyre nagyobb szerepet kaphat az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu az ukrajnai háborúban, valószínűleg azzal a céllal, hogy úgy tüntesse fel magát, mint aki a legfőbb stratégiai kérdéseket kézben tartja, miközben felgyorsítja a támadó műveleteket. Ez éles ellentétben áll az ukrajnai háború korábbi kulcsfontosságú időszakaival, amikor eltűnt a nyilvánosság elől – közölte a brit hírszerzés a Twitteren

Russian Defence Minister Sergei Shoigu attends a meeting of Russian President and Chinese Defence Minister at the Kremlin in Moscow on April 16, 2023. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Pavel Bednyakov / AFP

Sojgu legalább két alkalommal nyilatkozott az orosz védelmi műveletekről a napokban, és túlzó állításokat tett az ukránokat ért veszteségekről. 

Az orosz stratégia részét képezheti, hogy Sojgu előtérbe kerülésével háttérbe szorítsák Jevgenyij Prigozsint, a Wagner magánhadsereg vezetőjét. Az orosz védelmi minisztérium szombaton ugyanis elrendelte, hogy a hónap végéig minden „önkéntes különítmény” írjon alá szerződést a minisztériummal, ezáltal véleményük szerint növelni lehetne az orosz hadsereg hatékonyságát. Jevgenyij Prigozsin vasárnap kijelentette, hogy a Wagner harcosai nem fognak semmilyen szerződést aláírni a védelmi miniszterrel. 

A brit hírszerzés jelentése szerint Sojgu sürgette az orosz védelmi ipart is, hogy kettőzze meg erőfeszítéseit, és elmarasztalta a nyugati katonai tiszteket, amiért nem tudtak elég gyorsan tartalék páncélozott járműveket küldeni a frontra. Sojgu valószínűleg nagyon is tisztában van azzal, hogy fenn kell tartania a pozitív imázst az orosz hadseregről, miközben egyre több kritikával kénytelenek szembenézni az orosz nép részéről – tették hozzá. 

 

jevgenyij prigozsin védelmi miniszter Szergej Sojgu védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek