Közélet

Még mindig nő a kahovkai gátrobbanás áldozatainak száma

Az oroszok megszállta területeken haltak meg többen a gátszakadás miatt. Az ezt okozó robbanásért a térségben egymás ellen küzdő oroszok és ukránok egymást vádolják.

Még mindig nő a június 6-án történt gátszakadást okozó kahovkai robbanás áldozatainak száma, és továbbra sem lehet tudni, ki a felelős a katasztrófáért.

Herszon, 2023. június 6.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.
MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Herszon, 2023. június 6.Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Fotó: AP

Kijev adatai szerint a halálos áldozatok száma 16, a Moszkva ellenőrizte környékbeli területeken az orosz adatok szerint 29-en haltak meg – az utóbbit Andrej Alekszejenko, Herszon megszállt részének az oroszok kinevezte közigazgatási vezetője írta a Telegramon.

Herszon és Mikolajiv régió fenyegetett területeiről 3600 embert evakuáltak, 1300 ház maradt víz alatt, és 31 embert eltűntként tartanak nyilván – ezt az ukrán belügyminisztérium közölte Telegram-csatornáján szombaton este. Az ár mezőgazdasági területeket öntött el, és ellátási nehézségeket okoz az egyébként is harcok sújtotta régióban.

Egy nemzetközi jogászcsoport, akik az ügyben vizsgálódó ukrán ügyészeket segítik, pénteken azt állította, az előzetes eredmények szerint az oroszok felelősek a gát felrobbanásáért, amelyet a tavaly februárban indult invázió eleje óta ők tartottak az ellenőrzésük alatt. 

Hosszú, gazdagon illusztrált anyagot közölt a gátrobbantásról pénteken az amerikai The New York Times: ők arra jutottak, hogy a masszív gát minden külső támadást kibírt volna, és az oroszok belülről robbantották fel egy nehezen megközelíthető átjáróban.

Előre telepített robbanószerkezettel semmisíthették meg a kahovkai gátat, szakértők szerint Oroszország áll a dolog mögött

Oroszország robbanthatta fel a kahovkai gátat a Global Rights Compliance nevű nemzetközi emberi jogi iroda szakértői szerint. Az iroda munkatársai 80 százalékra becsülik ennek a lehetőségét. A gátat előre telepített robbanószerkezettel pusztították el.

A Kreml azonban Kijevet vádolja a vízerőmű elleni szabotázzsal. Szerintük az ukránok célja, hogy elvágják egyik fő vízforrásától az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, és eltereljék a figyelmet az orosz hadsereg ellen indított akadozó ellentámadásról.

 

 

kahovkai Oroszország gát áldozat
Kapcsolódó cikkek