Közélet

Moszkva máris visszavágott ez EU új szankciós csomagja miatt

Válaszul a tizenegyedik szankciós csomagra, Oroszország megtiltotta a beutazást egyes európai tisztviselőknek.

Moszkva kibővítette azoknak az európai uniós képviselőknek a listáját, akiknek megtiltották a beutazást Oroszországba a 11. szankciócsomag életbelépése után – közölte honlapján az orosz külügyminisztérium. 

Russian,And,Eu,Flags,Covered,By,Black,Smoke,,Concept,Picture
Fotó: Shutterstock

A kitiltottak listáján szerepelnek az EU-tagállamok biztonsági szerveinek, kormányzati és kereskedelmi szervezeteinek alkalmazottai, valamint a Kijevnek adott katonai segítségnyújtásban részt vevő magánszemélyek.

 – írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A korlátozó intézkedések az Oroszország elleni szankciók bevezetéséért felelős európai intézmények képviselőit is érintik. Az orosz külügyminisztérium szerint az uniós intézkedések illegitimek, és aláássák a nemzetközi jogi normákat. 

Az pénteken hagyta jóvá a Moszkva elleni 11. szankciócsomagot. Az elfogadott intézkedések megtiltják az olyan javak és technológiák Oroszországon keresztüli  továbbítását, amelyeket az orosz hadsereg saját céljaira felhasználhat, vagy amelyek támogatják az orosz védelmi és biztonsági ágazatot. A tanács ezenkívül újabb 87 szervezetet vett fel azon szankciós listájára, amelyek közvetlenül támogatják Oroszország katonai és ipari komplexumát az Ukrajna elleni háborúban. 

Az új csomag ezenkívül megtiltja az uniós kikötőkbe való belépést azon hajóknak, amelyek hajóról hajóra való áruszállítást végeznek, ha alapos okkal feltételezhető, hogy a rakomány orosz eredetű.

Az EU már tíz szankciócsomagot vezetett be, amelyek az orosz gazdaság különböző ágazatait érintik. Az Oroszországba irányuló uniós mára csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, az EU-ba irányuló pedig ennek megfelelően csaknem 60 százalékkal esett vissza.

 

 

európai unió Oroszország szankció
Kapcsolódó cikkek