Miután egy ellenzéki politikus vízzel akarta leönteni Albin Kurti miniszterelnököt, verekedés tört ki csütörtökön a koszovói parlamentben a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között – olvasható a Koha Ditore című pristinai napilap internetes oldalán.

Az éppen beszélő kormányfőt az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt (PDK) politikusa, Mergim Lushtaku akarta vízzel leönteni, kiváltva ezzel a dulakodást. A víz végül a  miniszterelnököt védő politikusokra fröccsent, Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes is kapott belőle. A képviselők vizespalackokkal és ököllel ütötték egymást, egyikük a kormányfő nyakát is megragadta. 

A tömegverekedés azzal ért véget, hogy Kurti testőrei is közbeléptek, és kimenekítették a politikust a teremből.

 

KURTI, Albin
Fotó: Ridvan Slivova / MTI / AP

Kurtira azért dühös az ellenzék, mert árulásnak tartják azt a bejelentését, mely szerint csökkenti a rendőri jelenlétet a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban, és előrehozott választást ír ki az érintett településeken.

A csütörtöki ülésen az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt képviselője az észak-koszovói helyzet kezelése miatt bírálta a kormányt, mondván, a kormányfőnek választ kell adnia arra, miért nem hallgatta meg az Egyesült Államok megoldási javaslatait, miért hozta Koszovót olyan helyzetbe, hogy szankciókat vezettek be Pristina ellen, miért veszélyeztette a koszovói rendőrök életét, és miért okozott szenvedést az állampolgároknak.

Az elmúlt hónapokban kiéleződött a feszültség Szerbia és Koszovó között, miután Koszovóban május végén zavargások törtek ki. Ennek oka az volt, hogy a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választás után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. Ekkor a helyi szerbek koszovói rendőrökre és a irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Ezután vezetett be az gazdasági és politikai szankciókat Koszovóval szemben, mivel úgy vélte, hogy Pristina nem tett semmit a helyzet kezelése érdekében. Az intézkedések között a koszovói politikusok uniós intézményekbe történő meghívásának és a pénzügyi támogatásoknak a felfüggesztése is szerepel.