Közélet

Zelenszkij posztja lett a legnépszerűbb, de Orbán Viktor is az élmezőnybe került a Twitteren a NATO-csúcs alatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nyerte meg” a Twitteren a NATO-csúcsot, de Orbán Viktor miniszterelnök sem maradt le sokkal az élmezőnytől a nézettségi versenyben. Egyetlen fontos különbség volt az üzenetek között: a magyar kormányfő volt az egyedüli, aki békét hangoztatott a posztjában.

A Világgazdaság rögtönzött felmérése szerint – amelyben kizárólag olyan posztokat vettünk figyelembe, amelyek a NATO-csúccsal foglalkoztak, vagy onnan születtek a politikusok oldalain – a Twitteren a kétnapos vilniusi NATO-csúcs kapcsán a legnagyobb nézettséget Volodimir Zelesznkij tudhatja magáénak, ráadásul sokat idézett posztjával, amelyben kvázi legyávázta a teljes szövetséget

BIDEN, Joe; ORBÁN Viktor; STOLTENBERG, Jens; NAUSEDA, GitanasVilnius, 2023. július 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportkép a NATO csúcstalálkozójának résztvevőiről Vilniusban 2023. július 11-én. A középső sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j7), elöl középen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (elöl b6), mellette balról Gitanas Nauseda litván államfő, jobbról Joe Biden amerikai elnök.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ennek meg is lett a böjtje, és csütörtök hajnalban, a találkozó végével már jóval barátságosabb hangnemet ütött meg. Posztjával több mint 5,7 millió embert ért el, amivel senki sem vehette fel a versenyt.  

Sokan például mások „segítségével” értek el nagyobb megtekintést. Justin Trudeau kanadai kormányfő például saját tweetjeivel kevésbé, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ölelő fotójával már több százezer embert mozgatott meg, igaz, ezzel még csak a magyar kormányfőt sem sikerült befognia.  

Hasonlóan tett szert sikerre Emmanuel Macron francia államfő is, az ő Zelenszkijjel közös kézfogóját egymillióan nézték meg a Twitteren. Nem ez volt ugyanakkor a csúcshoz köthető legkedveltebb posztja, hanem amelyben korábban a nagy hatótávolságú fegyverek átadását ígérte meg Ukrajnának. Az ugyanis 2,4 millió emberhez ért el. Ez a dobogó harmadik fokára volt elég, mert Zelenszkij mögött a második helyezett Rishi Sunak brit kormányfő lett, igaz, ennek is Zelenszkijhez, illetve Ukrajnához volt köze: 2,6 millió ember látta.  

Joe Biden amerikai elnök már nem volt ilyen sikeres, bár jóval visszafogottabban is posztolt, ahogy Recep Tayyip Erdogan török államfő sem, bár ő rendkívül aktív volt, a legnépszerűbb NATO-val kapcsolatos posztja így sem jutott el 1,5 millió embernél többhöz.  

A legtöbb országban keveseket hozott lázba a NATO-csúcs. Spanyolország kormányfője, Pedro Sánchez például bár többször posztolt Vilniusból, de inkább egy belpolitikáról szóló bejegyzése vitte el a pálmát, ami a választások előtt nem is annyira meglepő: 1,3 millió emberhez jutott el az üzenete.  

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legnépszerűbb bejegyzését több mint 900 ezer ember látta, ami alig 180 ezres követőtáborával figyelemre méltó eredmény. A fentebb felsoroltakkal ellentétben ez szintén Ukrajnáról szólt, de nem fegyverszállításokat emlegetett benne, sőt, éppen ellenkezőleg: a mielőbbi békét szorgalmazta a videóban. Ez a poszt nem sokkal maradt el Giorgia Meloni olasz kormányfő és Olaf Scholz német kancellár bejegyzésétől, de a legtöbb NATO-tagállam vezetőjének vilniusi posztját jócskán túlszárnyalta.  

 

 

 

Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij nato poszt
Kapcsolódó cikkek