Közélet

Itt a legújabb koronavírus, az Eris, de pánikra nincs ok

Ez a variáns különösen Amerikában okozott nagy riadalmat, de egyelőre nem tűnik veszélyesebbnek a korábbiaknál.

Ismét növekvőben van a koronavírus-fertőzöttek és az emiatt kórházba kerülők száma az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is. Az egészségügyi hatóságok szerint ennek hátterében az omikron egy új változata, az EG.5 áll, melyet sokan neveznek Eris változatnak is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a variáns figyelemre méltó, tehát indokolt a tüzetesebb vizsgálata, de egyelőre nem jelezték, hogy különösebben fertőzőbb vagy károsabb lenne a korábbiaknál.

COVID-19 Nasal swab laboratory test in hospital lab
Fotó: Shutterstock

A variánst már több mint 50 országban észlelték, és 

az egyik leggyakoribb és leggyorsabban terjedő változat az Egyesült Államokban, ahol a becslések szerint a Covid-fertőzések 17 százalékáért felel.

A koronavírushoz köthető kórházi kezelések a júniusi mélyponthoz képest 40 százalékot nőttek az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint, ám még mindig több mint 90 százalékkal a tavaly januári omikron-csúcs alatt vannak – írja a Reuters.

A vírus koncentrációja azonban szintén nagyot nőtt a szennyvízben a tengerentúlon, igaz, meglehetősen alacsony szintről. Az Eris ellen még nem készült oltás, de a Pfizer és a BioNTech, a Moderna és a Novavax is készített vakcinát, amely az XBB.1.5 változatot célozza, ami a leginkább hasonlít az új változathoz. A hírügynökség cikke szerint a jövő hónapban kiadják az új Covid-oltást. A CDC egyik igazgatója, Mandy Cohen szerint egyelőre mind a tesztek, mind a gyógyszerek, mind az oltások hatásosak a legújabb mutáció ellen is.

Egyes közegészségügyi szakértők azt remélik, hogy az amerikaiak úgy fogadják majd az új oltást, mint az influenza ellenit. A vakcina iránti kereslet azonban meredeken csökkent 2021 óta, amikor először elérhetővé vált, és az Egyesült Államokban több mint 240 millió ember, vagyis a lakosság 73 százaléka kapott legalább egy oltást.

Tavaly a Pfizer és a Moderna vakcinaeladásai meghaladták az 56 milliárd dollárt világszerte; az elemzők mintegy 20 milliárd dollár bevételt várnak idén ezen a területen.

 

CDC eris omikron koronavírus covid
Kapcsolódó cikkek