Közélet

Oroszország csak akkor tér vissza a gabonaegyezményhez, ha feltételei teljesülnek

A gabonamegállapodás célja a globális élelmiszerárak drasztikus emelkedésének kordában tartása volt.

Oroszország csak abban az esetben tér vissza a gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezményhez, ha a Nyugat eleget tesz a Moszkvával szemben vállalt kötelezettségeinek – jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

UN Security Council meeting on 'defending the UN charter', chaired by Russia's FM Sergei Lavrov
 Fotó: AFP

Szergej Lavrov megismételte Moszkva álláspontját: csak akkor hajlandóak visszatérni a megállapodáshoz, ha ténylegesen teljesítik az orosz féllel szemben fennálló valamennyi kötelezettséget – közölte az orosz külügyminisztérium.

Guterres és Lavrov találkozóját megelőzően az orosz tárcavezető a fejlődő országokat tömörítő BRICS-csoport háromnapos johannesburgi csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: nincs jele annak, hogy a Nyugat tiszteletben tartaná a fekete-tengeri gabonamegállapodás Oroszországot érintő részét.

Oroszország nem hosszabbította meg a júliusban lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették a megállapodásnak az orosz mezőgazdasági termékek és a műtrágya exportjára vonatkozó részét,

Ukrajna így lényegében elesett a biztonságos tengeri exportútvonalaktól. Oroszország és Ukrajna egyaránt jelentős gabonaexportőr.

Az ENSZ és Törökország által 2022 júliusában közvetített megállapodás célja az volt, hogy kordában tartsa a globális élelmiszerárak drasztikus emelkedését, amelyet részben a háború okozott.

 

gabonamegállapodás Szergej Lavrov Oroszország
Kapcsolódó cikkek