Közös nyilatkozatban új globális adókat javasoltak szerdán az afrikai országok vezetői, hogy abból finanszírozzák a kontinensen az éghajlatváltozás elleni fellépést, amely a novemberi COP28 csúcstalálkozón a csoport alapügye lesz a tárgyalások során – írta a Reuters.

Fotó: AFP

A nairobi nyilatkozat a háromnapos, Kenyában tartott afrikai éghajlatváltozási csúcstalálkozón született meg, amelyen elsősorban arról folyt a vita, hogy miként lehetne forrásokat szerezni az egyre szélsőségesebb időjáráshoz való alkalmazkodáshoz, a természeti erőforrások megőrzéséhez és a megújuló energiaforrások fejlesztéséhez.

Miközben az éghajlatváltozás hatásai Afrikát érintik a legsúlyosabban, a kontinens vezetői szerint csak a szükséges finanszírozás mintegy 12 százalékát kapják meg.

Míg a szervezők a csúcstalálkozót megelőzően a piaci alapú megoldásokat, például a karbon-ellentételezéseket hangsúlyozták, a végső nyilatkozatban inkább azt követelték, hogy a legnagyobb szennyezők biztosítsanak több forrást a szegényebb nemzetek megsegítésére.

A finanszírozást elsősorban a fejlett, nyugati országoktól várják el, a történelmi okokra hivatkozva, miközben a világ legnagyobb szennyezője, Kína – amely befolyása egyre nagyobb a kontinensre – meg sem lett említve a nyilatkozatban.

Afrika a éghajlatváltozás elleni akciókhoz arra sürgette a világ vezetőit, hogy vezessenek be

egy globális adózási rendszert, amely a szén-dioxid-kibocsátást, a fosszilis tüzelőanyagok kereskedelmét, valamint a tengeri és a légi közlekedést célozná meg.

Ezen felül egy globális pénzügyi tranzakciós adót is felvetettek, amely kiegészítőként szolgálna a fent említett finanszírozási forrásokhoz. Az ilyen intézkedésekkel a kontinens vezetői szerint biztosítani lehetne a klímaváltozás elleni akciók támogatását.

Az EU kihasználja Hszi és Putyin távollétét: Afrika felé nyit a G20-on

A gyarmati örökségtől nehéz szabadulni, de az unió új fejezetet nyitna az európai–afrikai kapcsolatokban.

Bár a találkozón az országok egy közös frontot akartak összeállítani a közelgő COP28-ra, a nyilatkozatban szereplő követeléseket nem mindenki támogatja. A találkozón a javaslat legkeményebb kritikusai Nigéria, Egyiptom és Dél-Afrika voltak – a kontinens legnagyobb gazdaságai –, amelyek szerint Afrikának nem más országok jótékonyságára, hanem a saját erőforrásaira kell támaszkodnia.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint mintegy két tucat ország vet ki adót a szén-dioxid-kibocsátásra, de egy globális adórendszer ötlete eddig nem lelt nagy népszerűségre a politikusok és a lakosság körében sem.