Közélet

Hímes tojásként kell vigyázniuk az ukránoknak az Abrams tankokra

A tankok és más páncélosok előtt túl sok akadály áll, csak különleges helyzetben lehet őket használni – szól a figyelmeztetés. Ellenkező esetben az oroszok rövid úton végeznek az Abramsekkel.

Az amerikai M1A1 Abrams tankok a napokban érkeztek Ukrajnába, ám dőreség lenne a frissen érkező harckocsiktól várni az ukrán áttörést – figyelmeztetett az ukrán katonai elhárítás (GUR) élén álló Kirill Budanov altábornagy egy interjúban.

A kémfőnök szerint bármiféle páncélosok használatát a minimumra korlátozzák a tankellenes aknák, az öngyilkos drónok és a tankelhárító fegyverek, így az Abrams harckocsik bevetése is csak korlátozottan, valamint célzottan lehetséges. 

Military Exercise In Nowa Deba
The US Abrams tank is seen at the training grounds in Nowa Deba on September 21, 2022, in Nowa Deba, Subcarpathian Voivodeship, Poland.Soldiers from Poland, the USA and Great Britain take part in the joint military exercise 'BEAR 22' (Polish: Niedzwiedz 22') in the Eastern Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Amerikai Abrams tank.
Fotó: AFP

Ráadásul más nyugati tankok – mint a német Leopard 2-es vagy a brit Challenger – szintén nem bizonyultak túlságosan életképesnek a megerősített orosz állásokkal szemben. Budanov szerint 

a tankelhárító aknák ugyan a harckocsik testét nem feltétlenül károsítják, ám a lánctalp sérülése mozdulatlanná teszi őket. 

Az Abramsok korábban sérülékenynek bizonyultak még kezdetleges tankelhárító fegyverekkel szemben is például Irakban, és az amerikai Bradley gyalogsági páncélozott harcjárművek is súlyos veszteséget szenvedtek Ukrajnában – idézi fel a Bulgarian Military. Az Abramsok átadása inkább abból a szempontból volt fontos, hogy segített a németeket meggyőzni a Leopard 2-k szállításáról.

A nyugati tankok ellen a kézi Kornyetsz rakéták is hatékonynak bizonyultak, míg a Lancet drónok és a helikopterről indítható rakéták szintén alkalmasak a páncélosok leküzdésére.

 

Abrams Ukrajna tank harckocsi
Kapcsolódó cikkek