Közélet

Kiderült: nem az oroszok mészároltak a kosztyantinivkai piacon, hanem egy ukrán rakéta – videó

A szeptember elején történt, kosztyantinivkai piac elleni támadásról az ukrán elnök azonnal azt mondta, hogy az oroszok felelősek érte. A The New York Times oknyomozó újságírói azonban most felfedték, hogy a tizenöt ember életét követelő rakétát az ukránok lőtték ki. A fegyver valószínűleg meghibásodott, és ezért csapódott a zsúfolt piacba.

A szemtanúk beszámolói, videófelvételek és a fegyvertöredékek elemzése arra utal, hogy egy eltévedt ukrán rakéta okozott hatalmas pusztítást egy ukrajnai piacon.

This handout photograph taken and released by the Ministry of Internal Affairs of Ukraine on September 6, 2023, shows the Ukrainian police at the site of a Russian strike in Kostyantynivka, Ukraine's eastern Donetsk region. Ukrainian President said a Russian strike on a market in east Ukraine had killed more than a dozen people and wounded more, as US Secretary of State was visiting Kyiv. (Photo by HANDOUT / Ministry of Internal Affairs of Ukraine / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ministry of Internal Affairs of Ukraine " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A kelet-ukrajnai Kosztyantinivkát szeptember 6-án érte rakétacsapás. Ez volt az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb támadása, amelyben 

legalább 15 ember meghalt és további 30 megsebesült 

írta meg a The New York Times. A rakétából szétrepülő fémszilánkok megrongálták a falakat, betörték az ablakokat, és néhány áldozatot a felismerhetetlenségig eltorzítottak. A rakéta egy forgalmas piac területére csapódott.

A támadás után két órával Volodimir Zelenszkij beszédet mondott, amelyben terrortámadásnak nevezte a történteket. Az ukrán elnök szavait széles körben elfogadták, hiszen köztudott volt, hogy az oroszok több alkalommal is civileket vettek célba a rakéta- és dróntámadások közben.

A The New York Times most elemezte a felrobbantott piacon talált bizonyítékokat. 

A rakétamaradványok, a műholdfelvételek és a szemtanúk beszámolói alapján arra jutottak, hogy a rakétát nem terroristák, hanem az ukrán hadsereg lőtte ki. 

A légvédelmi rakétát vélhetően véletlenül lőtték ukrán területre.

Ukrainian police officers stand near car wreckages following a Russian strike in Kostyantynivka, Ukraine's eastern Donetsk region on September 6, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukrainian President said a Russian strike on a market in east Ukraine had killed more than a dozen people and wounded more, as US Secretary of State was visiting Kyiv. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Szakértők szerint a piactérre becsapódott rakéta baleset volt. Az ilyen eszközök több okból is letérhetnek a pályájukról, például egy elektronikai meghibásodás miatt.

Az ukrán hadsereg nem kívánt nyilatkozni, csak annyit árultak el, hogy belső vizsgálat folyik az ügyben. Az ukrán hatóságok korábban megpróbálták megakadályozni, hogy a The New York Times újságírói hozzáférjenek a rakétatörmelékhez, vagy hogy vizsgálódjanak a becsapódás helyszínén. Végül az újságíróknak sikerült eljutniuk Kosztyantinivkába, interjúkat készítettek a szemtanúkkal, megvizsgálták a károkat, és még a rakéta törmelékéből is találtak darabokat.

 

Ukrajna ukrán rakéta háború piac
Kapcsolódó cikkek