Hétfőn lépett életbe az az orosz törvény, amely lehetővé teszi a nyugati vállalatok vagyonának lefoglalását és orosz tulajdonosoknak való átadását – emlékeztet a Mandiner. A portál hozzáteszi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök terve alapvetően a szankcionált orosz vagyonok visszaszerzésére irányul.  

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Az új orosz törvény értelmében, ha egy orosz társaság részvényesei be akarják kebelezni egy oroszországi vállalatot, vagy el akarják zavarni a külföldi befektetőket, törvényes lehetőségük van erre, elég csak egy kérvényt benyújtaniuk a bíróságra, az pedig lehetővé teszi, hogy az orosz tulajdonostársak átvegyék a külföldiek részesedését – írja a Mandiner. 

A nyugati tulajdonosok ezzel elvesztik a jogukat a saját vállalataik felett, illetve nem adhatják el a részvényeiket más társaságoknak, megszűnik a szavazati joguk az elnökségben, de még a közgyűléseken sem jelenthetnek meg. 

Moszkva nemegyszer fenyegetőzött már azzal, hogy lefoglalja az országban maradt nyugati eszközöket és létesítményeket: a Danone-t és a Carlsberg oroszpországi érdekeltségeit egy állami ingatlanügynökség vette át. A lefoglalásra részben megvolt az oroszok jogalapja is

Putyin elnök ugyanis áprilisban aláírt egy rendeletet, amely az orosz állam számára lehetővé teszi, hogy átmenetileg átvegye a barátságtalan államok cégeinek vagyonát.

Ugyanakkor a Danone és a Carlsberg lefoglalása meglepte európai tulajdonosaikat, akik ottani leánycégük értékesítését tervezték, oroszoknak.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az az orosz–ukrán háború kirobbanása óta azt vizsgálja, hogyan lehetne felhasználni a befagyasztott, több mint 200 milliárd euró értékű orosz jegybanki eszközt. A lefoglalt vagyont Ukrajna újjáépítésétől kezdve a fegyverszállítmányokig sok helyen be lehetne vetni. Több nagy bank is aggódik amiatt, hogy az orosz eszközök kisajátítása miatt Moszkva megtorlást alkalmazhat az országban fennmaradó érdekeltségeikkel szemben.  

Lépnek és lelépnek a nyugati cégek Oroszországból

A távozók sorát a BP nyitotta, a legtöbben viszont a helyzet konszolidációjában bízva nem szívesen adják fel nehezen megszerzett pozíciójukat az orosz piacon.