Nemzetközi gazdaság

Kiürült a tár – felpörgött az uniós lőszergyártás, de nem eléggé

Az Európai Unió felpörgeti a fegyveriparát, az év végére megduplázhatja a lőszergyártását. Az Ukrajnának ténylegesen leszállított mennyiség viszont még így is jócskán elmaradt a tervezettől.

Az korábban azzal számolt, hogy idén 300 ezer lövedéket készít, ám a legyártott mennyiség az év végére ennek kétszerese is lehet, elérheti a 600 ezret Észtország védelmi minisztere szerint.

An Ammo box is filled with rimfire cartridges at the Lapua rimfire production factory (Nammo Corporation) on July 12, 2021 in Schoenebeck near Magdeburg, eastern Germany. For the French Biathlon team, the Winter Olympics are being prepared in the heart of summer, in a German munitions factory steeped in history, where a cold room recreates the freezing temperatures of the competitions. (Photo by Ronny Hartmann / AFP)
Az Európai Unió prioritása, hogy óriási mennyiségben gyártson lőszert Ukrajna megsegítésére és a saját készletei feltöltésére.
Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Mint korábban beszámoltunk róla, az unió nehézséggel küzd a fegyver- és lőszergyártás területén. Az elmúlt évtizedek békéje miatt Európa leépítette a gyártókapacitásait, amelyeket nehéz hirtelen újjáépíteni. Úgy tűnik azonban, hogy a gépezet mostanra beindult és egyre olajazottabban működik. Az Európai Unió elsődlegesen a 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártásának gyors növelésére törekszik, amivel nemcsak Kijevnek segítene, hanem a hazai készleteket is feltöltené.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy az európai ipari kapacitások bővültek, az év végére vagy a jövő év elejére pedig Európa csaknem kétszer annyi lőszert gyárthat, mint egy évvel korábban. Pevkur nem részletezte, hogy az iparág várhatóan mekkora mennyiséget érhet el, de egy év elejei észt politikai dokumentum alapján az unió évente körülbelül 300 ezer lőszert képes előállítani – írja a Bloomberg.

Tehát a miniszter állítása és a dokumentum együttese szerint 

az unió az év végére mintegy 600 ezer lőszert gyárthat. Sőt, a kapacitás jövőre elérheti a milliót

a hírportál információja szerint.

Ukrajna ezek szerint kap elég lőszert az Európai Uniótól?

Nem, Ukrajna katonai támogatása még nem éri el a kívánt mértéket. Az észtek javaslata alapján az Európai Unió év elején még úgy tervezte, hogy 1 millió lövedéket küld a megtámadott országnak egy év leforgása alatt. A blokk eddig az erre elkülönített 2 milliárd euró felét költötte munícióra, amivel 224 ezer lövedéket és 2300 rakétát szállított a már meglévő készletekből Ukrajnának augusztus végéig. Uniós tisztségviselők aggódnak a csekély leszállított segély miatt, 

eddig ugyanis a tervezett mennyiség negyedét adták át a háborúzó országnak.

Az uniós támogatás fennmaradó részét az integráció a tagállamok közös lőszerbeszerzésének ösztönzésére különítette el. Pevkur sürgette az országokat a termelés további felpörgetésére, új megrendelésekre leadására.

Az észt védelmi minisztérium legmagasabb rangú hivatalnoka márciusban úgy fogalmazott, hogy „Oroszország több tüzérségi löveget lő ki naponta, mint amennyit Európa egy hónap alatt legyárt ”.

 

Ukrajna lőszergyártás Európai Unió lőszer
Kapcsolódó cikkek