Közélet

Az izraeli háború 19. napja – óriási diplomáciai feszültség a Hamász miatt

Az izraeli külügyminiszter szerint a Hamászt el kell törölni a Föld színéről. Az ENSZ-főtitkár arról beszélt, hogy a Hamász támadása nem a semmiből érkezett. Friss hírek az izraeli konfliktusról.

Miután António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt, hogy a Hamász október 7-i támadása Izrael ellen nem a semmiből érkezett, a zsidó állam diplomatái lemondásra szólították fel. Izrael ENSZ nagykövete, Gilad Erdan kedden azzal vádolta Guterrest, hogy nem fejezte ki megértését a Hamász által elkövetett terrorizmus és gyilkosság kapcsán, ezért azonnal le kellene mondania.

EDITORS NOTE: Graphic content / A convoy of Israeli army vehicles drive along a road close to the southern Israeli city of Sderot on October 23, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Fotó: Thomas Coex / AFP

Ugyancsak kedden 

az ENSZ Biztonsági Tanácsában Guterres azonnali tűzszünetre szólított fel és elítélte a nemzetközi humanitárius jogok világos megsértését, 

aminek Gázában tanúi lehetünk. Ekkor szólt arról is, hogy a palesztinok évtizedek óta megszállás alatt élnek, így fontos azt is megérteni, hogy a Hamász támadásai nem a semmiből érkeztek.

A Hamászt Izrael mellett többek között az Egyesült Államok és az is terrorszervezetként tartja nyilván – idézi fel a Deutsche Welle. Erdin a főtitkár szavaira az X-en reagált, ahol kifejtette, hogy Guterres megszólalása arra utal, hogy nem alkalmas az ENSZ vezetésére. Mint írta, nem igazolható és nincs is értelme olyanokkal beszélni, akik az izraeli állampolgárok és a zsidók elleni legförtelmesebb tettek elkövetői felé mutatnak együttérzést.

Guterres szavai Eli Cohen izraeli külügyminisztert is kiborították, aki emelt hangon kérte számon a főtitkárt, miközben a Hamász által a civilek, köztük gyerekek ellen elkövetett tetteket sorolta. A vitát követően lemondta találkozóját is a főtitkárral. Később a közösségi oldalán arról írt, hogy most nincs helye a kiegyensúlyozott megközelítésnek, a Hamászt el kell törölni a Föld színéről.

 

19:25

Jordán király: lángba borulhat a Közel-Kelet, ha nem ér véget a háború

Égetően sürgős, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász közötti háború, máskülönben a szélesebb közel-keleti térség is lángba borulhat – figyelmeztetett II. Abdalláh jordániai király szerdán Emmanuel Macron francia elnök ammáni látogatása alkalmával. A királyi udvar közleménye szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk a zsidó államra annak érdekében, hogy véget vessen a Gázai övezet bombázásának és ostromának.

Emmanuel Macron az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően érkezett Ammánba. A francia elnök a konfliktus befejezésének módjairól tárgyalt a jordániai királlyal egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján. A nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli–palesztin konfliktus megoldása az, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létrejön, valamint a két ország békében és biztonságban él egymás mellett. 

19:23

Szír katonák is meghaltak az izraeli légierő támadásában

Az izraeli légicsapások legalább nyolc katonával végeztek Dél-Szíriában az állami média szerint. Korábban a zsidó állam bejelentette, hogy a légiereje szíriai katonai létesítményeket és rakétaindító állásokat támadott, válaszul a keddi szíriai rakétakilövéseke. A helyi sajtó hozzátette: további hét katona megsérült.

A szír köztévé arról is beszámolt, hogy izraeli vadászgépek ma az aleppói repteret is célba vették, ami megrongálta a légikikötő kifutópályáját. A Reutersnek az izraeli hadsereg nem kívánt nyilatkozni az aleppói repülőtér kapcsán, ami vasárnap óta nem üzemel izraeli rakétatámadások miatt. A zsidó állam azóta bombázza a Gázai övezetet, hogy a területet irányító Hamász csoport harcosai október 7-én váratlanul megtámadták a dél-izraeli városokat, legalább 1400 embert megölve és több mint 200 foglyot ejtve.

17:38

Több mint 6500 palesztin halt meg a Gázai övezetben

Az izraeli légicsapásokban és támadásokban, keddről szerdára 756-an hunytak el a Gázai övezetben. Összességében a háború kezdete óta 6546 ember vesztette életét a területen, közülük 2704 gyerek és 1584 nő – közölte a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium. A sérültek száma 17 ezerre nőtt.

A tárca hozzátette, hogy 1600 bejelentés érkezett eltűnt emberekről, köztük 900 gyerekről, akiket továbbra is keresnek a lerombolt házak és épületek romjai között. A hír kapcsán a New York Times megjegyzi, hogy az adatokat más forrásokból nem lehet megerősíteni. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) úgy tudja, hogy 2360 gyerek halt meg az övezetben. 

15:49

Rengeteg járatot törölt a WizzAir az izraeli háború miatt

Hetente több mint 270 Izraelbe közlekedő járatát függesztette fel októberi menetrendjében a WizzAir, ez Magyarországtól heti 14 járatot érintett – közölte szerdán  légitársaság.

A Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv közötti járatainak beszüntetését október 7-én jelentette be a WizzAir az izraeli légitámadások miatt, miután egyeztetett a helyi és nemzetközi hatóságokkal.

A légitársaság tájékoztatása szerint 

az érintett utasok az ingyenes átfoglalás, a jegy árának visszatérítése, vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának megfelelő WIZZ-kredit között választhatnak járattörlés esetén.

Az izraeli járatok törlése jelenleg november 15-ig van érvényben, de a WizzAir folyamatosan felülvizsgálja a helyzetet és állandó kapcsolatban van az izraeli, a magyar és nemzetközi hatóságokkal, nyomon követi az izraeli eseményeket.

Mivel a légitársság számára továbbra is az utasai, személyzete és repülőgépeinek biztonsága a legfontosabb, a járatok csak akkor indulnak újra, amikor már biztonságos a repülés.

15:04

Vagy létrejön a független palesztin állam, vagy kirobban egy új világháború – véli a török külügyminiszter

Az Izraeli háborúnak egyetlen lehetséges végkimenetele lehet: tartós béke, vagy világháború – mondta a török külügyminiszter Dohában.

Történelmi fordulóponthoz értünk, vagy tartós békét kötünk, vagy kitörhet egy új világháború 

– mondta Hakan Fidan.

A török miniszter felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, a regionális országokat és minden olyan államot, ami valamilyen módon érdekelt az izraeli háborúban, hogy térjenek észhez és dolgozzanak a krízis megoldásán. Szerinte minden olyan ország részes az Izrael által Gázában elkövetett bűnöknek, akik bátorítják a zsidó államok a kegyetlenségre – írta meg a Guardian.

15:02

Valamit kifőzött együtt a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád

A libanoni Hezbollah vezetője találkozott a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin tagozatának vezetőivel, és megvitatták, hogy szövetségüknek mit kell tennie azért, hogy az ellenállás valódi győzelmet érjen el – közölte szerdán a Hezbollah.

Az izraeli libanoni határnál az Irán támogatását élvező Hezbollah és az izraeli hadsereg között mindennaposak a tűzharcok, mióta október 7-én a Hamász támadást indított Izraellel szemben.

A találkozón a Hezbollah részéről Szajid Hasszán Naszrallah, a Hamász részéről a szervezet parancsnokhelyettese, Szaleh al-Aruri és az Iszlám Dzsihád főnöke, Ziad al-Nakhala  vett részt a közlemény szerint, mely nem árulta el, hogy arra hol került sor – írja a Reuters.

13:10

Lemondta izraeli útját Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török elnök arról számolt be szerdán pártja képviselőinek, hogy bár tervben volt, hogy Izraelbe látogat, ez végül mégsem valósul meg a zsidó állam embertelen háborúja miatt, melyet a Gázai övezetben folytat.

A török államfő arról is beszélt, hogy a Hamászt szabadságharcosoknak látja, akik saját földjükért küzdenek – írja a Hürriyet török hírportál. A török közvélemény túlnyomó többségében a palesztinok mellett áll, az országban a háború kitörése óta számos tömegtüntetés is volt Izraellel szemben, ami után Tel-Aviv haza is parancsolta az országban dolgozó diplomatáit biztonsági aggályokra hivatkozva.

Erdogan álláspontja szembemegy a NATO túlnyomó többségével, hiszen a Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván, ahogy Izrael is.

A kijelentéseket megelőzően kedden Erdogan az izraeli háború kérdését telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vitatta meg.

Ankara 2011-ben kiutasította az izraeli nagykövetet, miután a Gázába tartó Mavi Marmara segélyszállító hajó elleni izraeli támadásban kilenc török állampolgár életét vesztette.

A viszály csak 2016-ban enyhült annyira, hogy a két ország helyreállítsa teljes diplomáciai kapcsolatait.

12:42

A háború utáni forgatókönyveket kérik számon Izraelen

Az izraeli háború kitörése óta tudni, hogy Izrael határozott szándéka bevonulni Gázába és kiirtani a Hamászt. Arról ugyanakkor még semmi biztosat nem tudni, hogy mi lesz a katonai akció után. A Financial Times amerikai és izraeli belső forrásokból úgy tudja, hogy az izraeli hadsereg Gázába vonulását többek közt a középtávú stratégia hiánya is hátráltatja.

Ami pedig nagyon fontos azt tekintve, hogy Izrael annak a szervezetnek a kiiktatását tervezi, amely csaknem két évtizede irányítja Gázát, működteti az ottani közigazgatást, közműveket és nyújt szociális szolgáltatásokat a mára 2,3 millióra duzzadt palesztin lakosságnak.

Az izraeli kormányt az Egyesült Államok, nyugati szövetségesek és elemzők is olyan határozott háborús célok és reális háború utáni forgatókönyvek kidolgozására szólították fel, amelyeket a katonai és a politikai vezetés egyaránt támogat. Ellenzéki vezetők eleve ezzel a feltétellel csatlakoztak az egységkormányhoz. 

12:39

Izrael újabb csapásokat mért a Hamász állásaira

Az izraeli hadsereg tovább bombázza az ellenséges állásokat a Gázai övezetben, valamint a szíriai és a libanoni határnál – jelentette ki a katonai szóvivő szerdán. A gázai iszlamista szervezetek elleni izraeli háború tizenkilencedik napján Daniel Hagari katonai szóvivő arról tájékoztatott, hogy likvidálták a Hán Junisz térségében állomásozó Hamász-egységek parancsnokát, Taiszír Mubasert, aki korábban a tengeri erőket irányította, és számos terrorakciót vezetett Izrael ellen.

Szerdára virradó éjjel a Hamász azon egységeit is támadták, melyek próbálják megakadályozni a civilek délre menekülését – mondta el Hagari, és ismételten felszólította a Gázában és környékén élő civileket, hogy saját biztonságuk érdekében távozzanak az övezet déli részére, ahol széles körű humanitárius segélyezés vár rájuk. Egyiptom és az ENSZ élelmet, gyógyszereket, vizet szállít oda, s a harcok végeztével visszatérhetnek otthonukba.

11:19

Naponta egymilliárd sékelbe kerül Izraelnek a háború

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter szerdán elismerte, hogy a 2023–2024-es költségvetés „irrelevánssá” vált a gázai háború miatt, így azt módosítani kell.

A tárcavezető a háború közvetlen költségeit napi egymilliárd sékel körüli összegre becsülte Izrael számára, a hadsereg rádiójának adott interjúban hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre nem lehet megbecsülni a tartalékosok tömeges mozgósítása és a kiterjedt palesztin rakétatámadások miatt részben megbénult gazdaság okozta közvetett költségeket. (Egy sékel 89,5 forint.)

A tárcavezetőt a Reuters tudósítása szerint nem zavarja, hogy az S&P kedden „stabilról” „negatívra” rontotta Izrael hitelminősítési kilátásait az országot fenyegető geopolitikai és biztonsági kockázatok miatt. A nemzetközi hitelminősítő közleménye szerint jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy a konfliktus a Gázai övezetre összpontosul, és legföljebb három-hat hónapig tart.

10:03

Tömegek halnak meg Gázában, ha ma estére elfogy az üzemanyag – Izrael szerint a Hamász titkos készletet rejteget

Ma estére elfogy az üzemanyag Gázában, ami a halálos áldozatok ugrásszerű növekedéséhez vezet – közölte az ENSZ palesztinai menekülteket segítő szervezete, az UNRWA. Izrael tagadja, hogy üzemanyaghiány lenne az övezetben.

Miközben az ENSZ tűzszünetet követel Gázában, hogy bejuthassanak a segélyszállítmányok a háborús övezetbe, Izrael közölte, hogy a Hamász nagy mennyiségű üzemanyagot halmozott fel titkos tárolókban, amit szándékosan tartanak vissza a palesztin lakosságtól, hogy emeljék az áldozatok számát. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy műholdas felvételekkel tudják bizonyítani, hogy 

a Hamász 500 ezer liter üzemanyagot rejteget 

– írta meg a BBC.

Eli Cohen izraeli háború António Guterres ENSZ Hamász
Kapcsolódó cikkek