Közélet

Az orosz-ukrán háború 608. napja – friss hírek: Kiterjedt támadást indítottak az oroszok

Az oroszok az elmúlt napokban egy kiterjedt támadást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában. Ennek keretében fokozták a légicsapásokat is. Hétfőn 48 támadás érte Szumi megyét, október 24-én hajnalban pedig Ukrajna szerte 68 légicsapás történt.

Robbanások rázták meg a Krím-félsziget haditengerészei támaszpontját Szevasztopolban az éjszaka – olvasható több Telegram csatornán. A félsziget Oroszország által megbízott vezetője, Mihail Razvozsaev később megerősítette, hogy az ukránok megtámadták a katonai bázist, de állítása szerint sikerült visszaverniük a szabotőröket.

Október 23-án az oroszok 48 légicsapást mértek Szumi megyére.
Fotó: AFP

A Krím-félsziget az ukrán ellentámadás egyik fő célpontja. Már többször is intéztek dróncsapásokat a szevasztopoli bázis ellen, egy alkalommal még rakéta találatot is sikerült bevinnie az ukránoknak. Ez szeptember 22-én történt, a beszámolók szerint az ukránok egy nagy hatótávolságú Storm Shaow rakétával tudták eltalálni a támaszpontot. A csapás 34 orosz tiszttel végzett.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma október közepén egy jelentésében arról számolt be, hogy a sorozatos támadások miatt Oroszország fokozta a védelmi képességét a Fekete-tengeren.

Oroszország nem hagyja el a drónokat

Az ukrán légvédelem hat darab shahed típusú öngyilkos drónt lőtt le október 24-én, hajnalban.

Ukrán hírek szerint az oroszok 68 légicsapást hajtottak végre Ukrajnában az elmúlt 24 órában. 

A támadások Harkiv, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyéket érték.

Október 23-án három ukrán települést támadtak az oroszok, ezek mint Szumi megyében vannak. A kijevi adminisztráció szerint ezalatt majdnem 50 robbanás történt Szumiban.

Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, hogy Oroszország már több mint 400 ezer katonát telepített Ukrajna területére – erről a HUR szóvivője, Andrij Jusov beszélt.

 

21:01

Új egységet hoz létre Kadirov

Egy új zászlóaljat hoznak létre Csecsenföldön, melyet a Kaukázus első imámjáról, Manszur sejkről neveznek el – közölte Telegram csatornáján a terület élén álló hadúr, Ramzan Kadirov.

17:49

Rossz hír érkezett: az ukránok áraméhsége felnyomhatja a magyar áramárakat

Ukrajna beadta a derekát, és hajlandó a szomszédos országokkal közösen eldönteni, hogy a közös határaikon ki, mennyi áramot továbbíthat. Keleti szomszédunk villamosenergia-igénye most hatalmas, vinné az importfüggő magyar piacról is az áramot.

17:27

Mélyrepülésbe került az ukrán gabonaexport

Ukrajna 700 ezer tonna gabonát szállított a fekete-tengeri kikötőkből Afrikába és Ázsiába augusztus óta. Ez jóval elmarad attól, amennyit tavaly értékesített a külpiacokon, és amennyit szükséges lenne eladnia ahhoz, hogy az agrárszektor továbbra is az ország kulcsfontosságú ágazata maradhasson.

16:55

Több mint egy milliárd eurós német támogatásra számít Ukrajna

Az ukrán vezetés újabb légvédelmi rendszereket épít ki, attól tartva, hogy a téli fűtésszezonban az oroszok több energetikai létesítményt is megtámadnak, ehhez viszont a nyugati támogatók segítségére lesz szükségük.

16:34

Kiderült mennyiért toboroz mesterlövész nőket az orosz hadsereg

Szép pénzt keresnek az első, harcoló alakulatokban is szolgáló orosz katonanők, de az orosz hadsereg korábban csak nővérként és szakácsként alkalmazott nőket.

15:39

Musk szerint csak egyféleképpen lehet elkerülni a harmadik világháborút

A milliárdos Elon Musk úgy véli, hogy a Közel-Keleten és Ukrajnában a katonai konfliktusok a harmadik világháború kitöréséig fajulhatnak, ezért az USA-nak javítania kell kapcsolatait Oroszországgal, és rá kell vennie Ukrajnát a tűzszünet megkötésére.

15:06

A súlyos korrupció tovább fokozza az ukrán lőszerhiányt

Orosz források szerint nemcsak a harctéri műveletek miatt fogynak drasztikusan Kijev eszközei. Ukrajna maga gyártana lőszert, de abban is vannak még kihívások.

13:20

Zelenszkij nem tágít: a háborúnak addig nem lesz vége, ameddig Ukrajna az utolsó fűcsomót vissza nem foglalja

Az ukrán elnök a nemzetközi közösség segítségét kérte az oroszok által megszállt területek visszafoglalásához. Volodimir Zelenszkij a Krími Platformra küldött videóüzenetében leszögezte, hogy a háború addig nem ér végét, ameddig Ukrajna területi egysége helye nem állt.

10:35

Több száz gyereket evakuálnak Ukrajnában

Több mint 500 ukrán gyermek halt meg eddig Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborúja óta. A mosani evakuáció során a gyerekek szüleikkel vagy törvényes gyámjaikkal hagyhatják el Beriszlav, Kahovka és Herszon körzetét a biztonságosabb régiókba.

 

orosz-ukrán háború Oroszország Krím-félsziget Szevasztopol
Kapcsolódó cikkek