Közélet

Brutális akcióval szabotálná Moszkva az ukrán gabonaszállítmányok célba érését, a polgári áldozatoktól sem riadnának vissza

Az Egyesült Királyság szerint Moszkva fel akarja robbantani azokat a kikötőket, ahová érkeznének az ukrán gabonaszállítmányok.

Nagy-Britannia azzal vádolja Oroszországot, hogy az ukrán gabonával megrakott polgári tankerek szabotálását tervezi. Információik szerint 

a Kreml elképzelései szerint tengeri aknák telepítésével robbantanák fel a fekete-tengeri kikötőket.

This photograph taken on September 18, 2023, shows a Turkish ship sailing under the Panamaian flag loading Ukrainian grain from silos in the port of Rijeka in Croatia. Ukraine has been exporting grain through the northern Croatian port of Rijeka for more than a year as Zagreb aims to increase exports of the war-wracked country's crops. Despite being hundreds of miles from Ukraine's western border, Croatia has become an unlikely transit point for the country's grains due to the ongoing Black Sea blockade by the Russians. Approximately 100,000 tons of Ukrainian corn and wheat have been exported from Rijeka port since May 2022. (Photo by Denis LOVROVIC / AFP)
Fotó:  Denis Lovrovic / AFP

A feloldott titkosszolgálati adatok alapján az Egyesült Királyság állítja, hogy 

Oroszország nem akarja közvetlenül rakétákkal megtámadni a kereskedelmi hajókat az újonnan létrehozott humanitárius folyosón, hanem bombákkal szabotálnák a gabonaszállításokat.

A The Guardian cikke szerint Oroszország a szabotázsakció után Ukrajnát hibáztatná a szállítmányozás meghiúsulása miatt, a brit külügyminisztérium közölte, hogy ezért hozták nyilvánosságra Moszkva terveit. James Cleverly, az Egyesült Királyság külügyminisztere úgy fogalmazott, hogy „a világ figyel, és mi jól látjuk Oroszország cinikus próbálkozásait, hogy Ukrajnát hibáztassák a támadásokért”.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy közel ezer kilométeres utat megtéve szinte a kertek alatt lopakodhatnak a gabonával megrakott teherhajók a Boszporusz felé, hogy kiérjenek a Földközi-tengerre, és onnan tovább nyugat-európai, afrikai, ázsiai kikötők felé. Az oroszországi hadihajók, repülőgépek messziről követhetik az eseményeket, de nem támadhatják ezeket a gabonaszállítókat, mert azok NATO-felségvizeken haladnak. A Deutsche Welle videójából kiderül, hogy miért is fontos a gabonaszállítmányok célba érése:

Noha az Ukrajna által „ideiglenesnek” minősített gabonafolyosó-rendszer működőképes, az ENSZ szerint ez nem pótolhatja a korábbi átfogó gabonafolyosó-megállapodást, amelyet idén júliusban Moszkva nem hosszabbított meg.  

 

 

gabonafolyosó gabonaszállítmány Ukrajna Moszkva
Kapcsolódó cikkek