Közélet

Kiderült, mennyiért toboroz női mesterlövészeket az orosz hadsereg

Szép pénzt keresnek az első, harcoló alakulatokban is szolgáló orosz katonanők, de az orosz hadsereg korábban csak nővérként és szakácsként alkalmazott nőket.

Bár korábban az orosz hadsereg toborzóvideói a katonáskodás férfias voltát domborították ki, egy helyi független portál szerint már nőket is toboroznak, méghozzá harci feladatokra.

Russian armed forces
Fotó: AFP

A mesterlövész és drónkezelő szerepeket az orosz hadügyminisztérium által irányított zsoldoscsapat, a Redut „Farkas” zászlóaljába  várják, mégpedig havi 222 ezer rubelért (850 ezer forint), de aki megsebesül közülük a harctéren, az további, akár 3 millió rubeles (11,5 millió forint) kompenzációt is kaphat. 

Aki életét veszti a fronton, annak a családja pedig 5 millió rubelre (19,2 millió forint) számíthat.

A Newsweek összefoglalója szerint korábban az orosz hadsereg csak egészségügyi és konyhai szerepekre vett fel nőket a kötelékébe, így ez az első ismert alkalom, hogy harcoló alakulatokba nőket vennének fel.

A rendhagyó álláshirdetésekre a Fontos történetek című orosz portál a VKontakte nevű közösségi oldalon bukkant és kedden számolt be arról. A hirdetések szerint előny, ha a jelentkező tud bánni a fegyverekkel, de ennek hiánya sem akadály, ekkor a jelentkezők Donyeckben vesznek részt egy hónapos kiképzésen. A lépéssel valószínűleg az újabb mozgósítást szeretné Moszkva elkerülni a jövő évi elnökválasztás előtt.

 

drónkezelő orosz hadsereg mesterlövész
Kapcsolódó cikkek