Közélet

A friss Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatóközpontjában vizitált Szentkirályi Alexandra

A kormányszóvivő a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc munkája előtt tisztelegve látogatott a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központba.

A kormányszóvivő a Nobel-díjjal frissen kitüntetett Krausz Ferenc nevével fémjelzett budapesti Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központba látogatott, ahol azon dolgoznak, hogy megreformálják a betegségmegelőzést és az egészségmegőrzést – közölte Facebook-posztjában szombaton Szentkirályi Alexandra.   

20230523 BudapestSzentkirályi Alexandra kormányszóvivőfotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Vastag László, a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ, a CMF Hungary ügyvezetője arról számolt be Szentkirályi Alexandrának, hogy a díjkiosztót online együtt nézték a központ munkatársaival – jelentette az MTI. Amikor kiderült, hogy Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas, „felrobbant az iroda”. Az ügyvezető azonnal fel is hívta Krausz Ferencet, de az örömhír után frissiben csak fél percet tudtak beszélni.

A kormányszóvivőnek megmutatták Krausz Ferenc irodáját is. A professzor havi egy-másfél hetet tartózkodik itthon. Szentkirályi Alexandra kiemelte: a Nobel-díjas kutató 

Magyarországon végezte az alapképzését, és itt szerzett két diplomát.

„A professzor úr munkássága és embersége is példamutató lehet mindannyiunk számára: Mórról Budapesten keresztül is el lehet jutni a legnagyobbak közé. Más szavak eszünkbe se juthatnak, mint a köszönet és büszkeség” – mondta.

Vastag László elmondta: 2019-ben született meg a döntés arról, hogy a Krausz professzor által vezetett Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központra – amely maroknyi emberrel kezdte meg a munkáját – szükség van. Ezt két kormányhatározat is megerősítette, a kormány pedig 2019 óta 20,6 milliárd forint támogatást nyújtott. 

Krausz Ferenc már sokkal korábban kezdte meg ezt a munkát, évtizedes távlatban foglalkozik az attoszekundumos fizikával. Ezek az ismeretek abban segítik a kutatócsoportot, hogy a betegségmegelőzésben és az egészségmegőrzésben tehessenek korszakalkotó felfedezéseket. A CMF 2019-ben azt tűzte ki célul, hogy a validálás után a Hungary for Health – Health for Hungary projekt helyszíne Magyarország legyen. 

 

Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ Krausz Ferenc Szentkirályi Alexandra egészségmegőrzés
Kapcsolódó cikkek