Közélet

Magyarul is üzent Jair Lapid: haza kell hozni a Gázába elhurcolt túszokat

Több száz embert elhurcoltak a Hamász terroristái. A volt izraeli kormányfő magyar nyelven is segítséget kért.

A Hamász 239 túszt, köztük csecsemőt, gyermeket, nőt és férfit tart túszul Gázában

– írta Facebook-posztjában Jair Lapid korábbi izraeli miniszterelnök, aki a Hamász–Izraeli háború kitörésekor csatlakozott a felállított egységkormányhoz.

Familiies And Friends Of Israelis Held Hostage by Hamas militants in Gaza held an event at the ''Hostages Square''
Fotó: AFP

A Hamász meglepetésszerű október 7-ei támadásában több mint 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a Gázai övezetben. Egyiptomi és katari közbenjárásra eddig négy embert engedett szabadon a palesztin szervezet: egy amerikai anyát és lányát, majd egy nyolcvanöt éves és egy hetvennyolc éves nőt engedtek el a terroristák. 

„A világ minden országának, minden kormánynak, minden tisztességes embernek ugyanazt kell követelnie” – fogalmazott a magyar származású politikus, majd a szöveg után a következő posztot osztotta meg:

–––


A posztban különböző nyelveken – köztük magyarul is – azt írta ki, hogy 

Hozzátok őket haza.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a túszok között magyarok is vannak: 

jelenleg négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről vannak információk Gázában

A Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett korábban  Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az USA azt tanácsolta Izraelnek, hogy halasszák el a Gázai övezetbe történő szárazföldi belépést, hogy időt nyerjenek az elraboltak kiszabadítására és a további humanitárius segélyek eljuttatására a palesztinokhoz. Ezzel időt nyernek a felkészülésre az Irán-barát milíciák stratégiai célpontok elleni lehetséges támadásai ellen is. Izrael azonban  október 27-én masszív támadás alá vette Gázát, de az izraeli hadsereg közölte: félreértés, még nem indult meg az invázió Gázában

Megtalálták egy fiatal nő maradványait, akit a Hamász tagjai raboltak el a zenei fesztiválról

A fiatal nő halálának pontos körülményei egyelőre tisztázatlanok. Az sem világos, hol találták meg a holttestét. Hétfőn találták meg Shani Louk izraeli-német állampolgár holttestét, akit feltehetően az Izraelben megtartott zenei fesztiválról raboltak el a Hamász tagjai. 

 

 

izraeli háború Jair Lapid Gáza izraeli miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek