Közélet

Nagy emberveszteség árán ostromolnak az oroszok

Az orosz erők már hétfő óta ostromolják Avgyijivka városát. Az ukránok szerint már több ezer orosz katona halt meg az ostrom közben.

Oroszország már legalább egydandárnyi katonát veszített a Donyeck megyei Avgyijivka ostroma közben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Rishi Sunak brit miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során.

President Zelenskyy congratulates graduates of Interior Ministry  academic institutions KYIV, UKRAINE - APRIL 12, 2023 - Minister of Internal Affairs of Ukraine Ihor Klymenko attends the ceremony of gratuation of cadets from universities that belong to the system of Ukraine's Ministry of Internal Affairs, Kyiv, capital of Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Kaniuka Ruslan / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Kaniuka Ruslan

Az ukrán államfő elmondása szerint „Oroszország továbbra is az egész Donbász elfoglalására törekszik. A megszállók többször is megpróbálták bekeríteni Avgyijivkát, de katonáink minden alkalommal megállították és visszaverték őket, fájdalmas veszteségeket okozva nekik”. Az orosz megszállás alatti, Donyeck közelében fekvő ipari várost az utóbbi hetekben heves ostrom alá vette az orosz hadsereg.

A brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során Zelenszkij megerősítette, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó minden orosz fenyegetés ellenére továbbra is működik.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter közölte, hogy péntekre virradó éjszaka az orosz csapatok rakétatámadást indítottak a harkivi régióban lévő Izjum város tűzoltósági épülete ellen, a támadásban nyolc tűzoltó sérült meg, négyen közülük kórházba kerültek. Hozzátette, hogy károk keletkeztek az épületben, és 13 berendezés rongálódott meg.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat támadó drónnal és egy Iszkander-M rakétával támadta éjszaka Ukrajnát, az ukránok öt Sahid típusú drónt megsemmisítettek. Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország ukrajnai embervesztesége mintegy 560-nal, 297 680-ra nőtt, az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek mellett négy harckocsit és hét tüzérségi fegyvert.

Ukrajna továbbra is kapja a támogatást az Egyesült Államoktól: ezúttal 150 millió dollár (mintegy 55 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentettek be csütörtökön Ukrajna számára a folytatódó háború szükségleteinek kielégítésére. 

 

oroszország ukrajna orosz-ukrán háború Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek