Közélet

Nem csak Moszkva ellen indult meg a Wagner csoport, államcsínyt terveztek Európában is

A moldovai elnök szerint a Wagner fegyveresei pénzt csempésztek be Oroszországból a Románia és Ukrajna között fekvő egykori szovjet köztársaságba, részben futárokon, részben dubaji bankszámlákon keresztül.

Maia Sandu moldovai elnök pénteken kijelentette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg államcsínyre készült az országában. A terv szerint szavazókat fizettek volna le, és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek – közölte az államfő.
  

Wagner group fighters on street in Rostov-on-DonROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: A member of Wagner group stands guard in a street after Wagner chief Yevgeny Prigozhin's statement in Rostov-on-Don, Russia on June 24, 2023. The Wagner paramilitary group has taken control of the headquarters of Russia's southern military district in Rostov-Na-Don, according to the group’s leader on Saturday. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A helyzet valóban drámai, és meg kell védenünk magunkat

– mondta Maia Sandu a Financial Times című brit lapnak adott interjúban, de arra nem tért ki, hogy mikor történt volna a puccs. Az elnök szerint pénzt csempésztek be Oroszországból a Románia és Ukrajna között fekvő egykori szovjet köztársaságba, részben futárokon, részben dubaji bankszámlákon keresztül. 

Az év elején figyelmeztetések hangzottak el egy küszöbönálló puccsról. Márciusban a chisinaui kormány bejelentette, hogy őrizetbe vették a Wagner egyik zsoldosát. A Wagner sokáig az orosz reguláris hadsereg oldalán harcolt az ukrajnai háborúban. A csoport néhai vezetője azonban élesen bírálta az orosz katonai vezetést, és júniusban lázadó menetet indított Moszkva ellen, amelyet még aznap leállítottak. Két hónap múlva Jevgenyij Prigozsin gépe tisztázatlan körülmények között lezuhant.  

Az orosz nyomozóbizottság megállapította, hogy az áldozatokban kézigránát repeszeit találták, a gépet külső hatás nem érte – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén a Wagner zsoldoscsoport alapítójának halálos repülőgép-balesetével kapcsolatban. Azzal kapcsolatban, hogy a Wagner több ezer fegyverese leszerződött az orosz hadsereghez, megjegyezte, hogy egyelőre nem alakult ki egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy van-e szükség katonai magánvállalatokra. 

Putyin befejezettnek és sikeresnek nevezte a Burevesztnyik nukleáris meghajtású interkontinentális manőverező repülőgép tesztelését, és bejelentette, hogy hamarosan hadrendbe állítják a Szarmat interkontinentális nukleáris ballisztikus rakétákat.
 

 

wagner csoport Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek