Vasárnap tartják a választásokat Argentínában, ahol szokatlanul éles lett a verseny a baloldali kormánypárt, a jobboldali ellenzék, és egy későn belépő kívülálló között, akit egészen addig tartottak viccjelöltnek, amíg meg nem nyerte az előválasztást, a népszerűségéből pedig az egyre radikálisabb ígéretei és kijelentései ellenére sem veszített – írta a Financial Times.

Campaign closing of presidential candidate Praticia Bullrich for the CAMBIEMOS alliance
Fotó: AFP

A jelenlegi elnök, Alberto Fernández nem indul a választásokon, mivel rendkívül népszerűtlenné vált – a balközép, „peronista” vezető 4 éves ciklusa alatt az már a 138 százalékot is túllépte, a lakosság kétötöde szegénységbe süllyedt, az ország pedig a csőd szélére került

Cristina Fernández de Kirchner volt elnök és jelenlegi alelnök, a peronizmus radikálisabb baloldali szárnyának vezetője szintén nem vesz részt a szavazáson, ami nem meglepő, hiszen néhány hónapja bűnösnek találták egy korrupciós botrányban.

Az argentin politikának kétségtelenül vérfrissítésre van szüksége, ahogyan a gazdaságnak is.

A peronisták oldaláról Sergio Massa gazdasági miniszter indul, aki a kormányzó koalíció mérsékeltebb szárnyának a vezetője. Bár tapasztalt, és egy gazdasági válságban nagy szükség lehet a szakértelmére, az elmúlt években a háttérbe szorult a párton belül.

Vele szemben az ellenzéki Juntos por el Cambio (JxC) nevű üzletbarát, konzervatív koalíció Patricia Bullrich volt biztonsági minisztert, az előző kormány tagját jelölte.

Egészen az augusztusi előválasztásig a JxC volt a befutó – ott azonban egy harmadik jelölt robbant be a versenybe, a szélsőjobboldali, libertariánus Javier Milei, aki csak 2021-ben lépett be hivatalosan a politikába, mint parlamenti képviselő. Ennek ellenére a meglepően nagy népszerűségre tett szert, és még mindig vezeti a közvélemény-kutatásokat.

Legislator and presidential candidate for the La Libertad Avanza party, Javier Milei, is pictured during the presidential debate in Santiago del Estero, Argentina, on October 1, 2023, ahead of the October 22 presidential election. (Photo by Tomas Cuesta / POOL / AFP)
Javier Milei rockzenész, közgazdász, szexoktató és az argentin választások legesélyesebb jelöltje, aki győzelme esetén bezárná a jegybankot és dolláralapúvá tenné a gazdaságot.
Fotó: AFP

Rockzenész, focista és... Argentína megmentője?

Milei szerint mind a baloldali peronizmus, amely a 20. század közepe óta uralja az argentin politikát, mind pedig Mauricio Macri 2015–19-es JxC-kormánya felelős az ország krónikus gazdasági problémáiért.

Ezen problémák megoldására radikális lépéseket tenne: a 15 százalékával csökkentené a kiadásokat, bezárná a jegybankot, dolláralapúvá tenné az argentin gazdaságot, ráadásul a tudományos ágazatoktól is elvenné az állami támogatásokat, mivel szerinte ezt „a szabad piacnak kell megoldania”.

A szokatlan tervek ellenére a választók körében hatalmas népszerűségre tett szert. Bár az argentin választások előtti közvélemény-kutatások megbízhatatlanok, a legtöbb közvélemény-kutató arra számít, hogy Milei lesz a győztes október 22-én, és november 18-án Massa vagy Bullrich ellen kerül a második fordulóba.

Az argentin Trump nem fél magára haragítani Kínát

Javier Milei megszakítaná a kapcsolatot Pekinggel, és kilépne a Mercosurból.

Milei hirtelen felemelkedése azonban nem volt véletlen: az argentin politika két vezető ereje is válságban van, a kormányzó és az ellenzéki koalíciók is a korábbi kudarcaik árnyékában menetelnek előre, ráadásul nemrég mindkét párt őrségváltáson ment keresztül – ez az első választás az elmúlt két évtizedben, amikor sem Macri, sem pedig Kirchner nem szerepel a szavazólapon.

Argentine presidential pre-candidate of Juntos por el Cambio party Patricia Bullrich delivers a speech during a closing rally of her campaign for the August 13 primary elections, in Buenos Aires on August 7, 2023. Argentina holds primary elections on August 13 and the first round of the presidential vote on October 22. (Photo by Juan MABROMATA / AFP)
Patricia Bullrich volt biztonsági minisztere és a konzervatív JxC-koalíció elnökjelöltje is a dollár bevezetésében látja az argentin gazdaság megmentését.
Fotó: AFP

A peronzimus az ezredforduló óta folyamatosan balra tolódik, és egyre népszerűtlenebb, miközben a JxC koalícióját csak az tartja össze, hogy az ellenzékben vannak, és kormánypártként ugyanannyira gyengén teljesítettek, mint Fernández kabinetje 

– mondta Guido Moscoso, az Opinaia piackutató cég közvélemény-kutatási igazgatója, aki szerint nem véletlen, hogy Milei vette át a vezetést, mert ő „legalább valami újat mutatna”.

Ha Millei nyerne, az gyakorlatilag garantálná, hogy a JxC koalíciója össze fog omlani. A pártok között már most is nagy a megosztottság, és valószínű, hogy a szélsőjobboldali jelölt támogatói és ellenzői ketté fognak szakadni.

Eközben a peronisták, az elmúlt fél évszázad baloldali hibáinak súlyát cipelik a vállukon, egyre nehezebben tudják megoldani az ország súlyos problémáit. Massa még ebben is nehéz helyzetben van, mivel sokan ingadozó és bizonytalan politikusnak tartják, aki hiába ígért gazdasági stabilitást – a 14 hónapos miniszteri kinevezése alatt csak rontott a helyzeten.

Argentína megtiltotta a külföldi focidrukkereknek, hogy pesót égessenek a stadionokban

A külföldi szurkolók ezzel dühítették az argentinokat, mivel a peso egyre értéktelenebb.

Argentina's Economy minister and presidential candidate Sergio Massa leaves after offering offering a press conference with Sports minister Matias Lammens and the president of the Argentine Football Association (AFA), Claudio Tapia (both out of frame) in Ezeiza, Buenos Aires Province, on October 5, 2023, a day after the announcement that the "inaugural matches" of the 2030 World Cup will be played in Uruguay, Argentina and Paraguay. FIFA, the World football's governing body announced on October 4 that Morocco, Portugal and Spain will jointly host the 2030 World Cup but the opening games will be played in Argentina, Paraguay and Uruguay to celebrate the tournament's centenary. The statement said a "centenary ceremony" will be held "at the stadium where it all began", in Montevideo's Estadio Centenario in 1930. (Photo by Tomas CUESTA / AFP)
A peronista koalíció jelötje, Sergio Massa gazdasági miniszter sokat veszített a népszerűségéből, miután a munkássága csak tovább mélyítette a gazdasági válságot.
Fotó: AFP

Elkerülhetetlen a gazdasági katasztrófa

Elemzők szerint a két évtizede a legnagyobb válságban lévő Argentínában a következő elnöknek a lehető legortodoxabb gazdaságpolitikát kell folytatnia, hogy az ország ne menjen csődbe.

A jegybank nettó devizatartalékai mintegy 7,6 milliárd dollárnyi veszteséget mutatnak, és a kormánynak nehézséget okoz a hazai kötvénytulajdonosok felé fennálló, egyre növekvő adósságai teljesítése. Az ország messze van attól, hogy teljesítse a 44 milliárd dolláros IMF-program feltételeit, és nem fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz sem.

Massa keze alatt a jegybank folyamatos pénznyomtatással próbálta finanszírozni a hiányt, ez azonban csak a hiperinfláció szélére taszította a gazdaságot és szinte értéktelenné tette a pesót. A következő kormánynak nagyon óvatosnak kell lennie, hogy ezeket a károkat rendbe tudják rakni.

A gazdaság minden pufferét kiürítették, és rövid távon ennek a befoltozása csak még több szenvedést fog okozni a lakosság számára. 2024 vége fájdalmas lesz Argentína számára, de lehet, hogy elindulunk a jó irányba… vagy még mélyebb gödörbe kerülünk 

– mondta Nicolás Dujovne, a 2015 és 2019 közötti JxC-kormány volt gazdasági minisztere.

A gazdaság romjai között tartják az argentin választásokat

Mindhárom jelölt azt ígéri, hogy beindítja a gazdaságot, de ez szinte lehetetlennek tűnik.