Közélet

Több mint egymilliárd eurós német támogatásra számít Ukrajna

Az ukrán vezetés újabb légvédelmi rendszereket épít ki, attól tartva, hogy a téli fűtésszezonban az oroszok több energetikai létesítményt is megtámadnak, ehhez viszont a nyugati támogatók segítségére lesz szükségük.

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal X-bejegyzésben közölte, hogy több mint egymilliárd eurós támogatásra számítanak Németországtól, amelyre úgy hivatkozott, mint „téli segélycsomag” – írja a The Guardian.

Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal looks on as he meets with Ireland’s Prime Minister Leo Varadkar, during his visit to Kyiv, on July 19, 2023, amid Russia's invasion of Ukraine. (Photo by CLODAGH KILCOYNE / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Smihal ukrán miniszterelnök újabb nagy támogatásra, pontosabban 1,4 milliárd eurós támogatásra számít Németországtól, amely – ahogy a bejegyzésben is fogalmaz – 

segíteni fog fejleszteni a légvédelmet és átvészelni a telet.

Az ukránok kemény télre készülnek, ugyanis az elnök, Volodimir Zelenszkij is a Krími Platformra küldött videóüzenetében leszögezte, hogy a háború addig nem ér végét, ameddig Ukrajna területi egysége helyre nem áll. Oroszország közben ellenáll az ukrán támadásoknak, és egy kiterjedt támadást is indított Kelet-Ukrajnában. Hétfőn 48 támadás érte Szumi megyét, október 24-én hajnalban pedig Ukrajna-szerte 68 légi csapás történt.

 

ukrajna támogatás orosz-ukrán háború segélycsomag
Kapcsolódó cikkek