Közélet

Ukrajnai mészárszék: ezek voltak a civilek elleni legvéresebb támadások

Miközben Oroszország és Ukrajna már tizenkilenc hónapja vívja a kegyetlen háborút, a harc nem kíméli az ukrán polgári lakosságot. Több alkalommal is érkeztek hírek több tucat vagy akár több száz civil életét követelő rakétatalálatokról. Oroszország rendszeresen tagadja, hogy polgári létesítményeket támadott volna, a színházakat, kávézókat és lakóépületeket titkos ukrán katonai támaszpontoknak nevezte. Sok esetben azt is állította Moszkva, hogy Kijev támadott a saját polgáraira.

Oroszország csütörtökön rakétát lőtt egy ukrajnai falura, a támadásban 51 ember vesztette életét. Moszkva tagadja, hogy szándékosan lőtt volna a civilekre. Nem ez az első eset, hogy az oroszok sok ukránt ölnek meg rakétatámadásokkal, miközben azt kommunikálják, hogy kizárólag katonai célpontokra céloznak.

A Ukrainian military member walks past burned cars at a market following a Russian strike in Kostyantynivka, Ukraine's eastern Donetsk region on September 6, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. A Russian strike killed at least 17 people at a market in east Ukraine, officials said, in an attack that President Volodymyr Zelensky described as deliberate and "heinous". (Photo by Polina MELNYK / AFP)
Egy rakéta csapódott Kosztiantyinivka piacába, és több mint egy tucat embert megölt. Kijev kegyetlen bűncselekményről beszélt, miközben Moszkva azt állította, hogy Ukrajna lőtt a polgáraira.
Fotó: AFP

A tegnapi mészárlás a kelet-ukrajnai Hroza faluban történt. A rakéta egy kávézóba és egy boltba csapódott be, és végzett az ott tartózkodókkal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal később egy videót töltött fel a közösségi médiába, amelyben aljas és gonosz cselekedetnek minősítette a civilek elleni támadást. Természetesen Oroszország ez esetben is azt állítja, hogy nem veszik célba az ukrán lakosságot, korábbi hasonló támadásoknál pedig Ukrajnát vádolta azzal, hogy legyilkolta a polgárait.

Ezekben az orosz támadásokban halt meg a legtöbb civil

A South China Morning Post összegyűjtötte a háború kirobbanása óta az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett, legtöbb életet követelő támadásokat. A sorrend kronológiai, nem a pusztítás mértéke szerinti.

Izjum, 2022. március 9.: A kelet-ukrajnai Izjumban egy lakóépületet ért rakétacsapás. A Human Rights Watch információi szerint az épületben tartózkodó 44 ember vesztette életét az akcióban. Ez a támadás még akkor történt, amikor az orosz inváziós erők megpróbálták elfoglalni Izjumot. Nem sokkal később, március végére meg is szerezték a várost, amit hat hónapig az ellenőrzésük alatt tartottak.

Mariupol, 2022. március 16.: Még a bahmuti csata előtt az orosz–ukrán háború legvéresebb és legkegyetlenebb összecsapásai Mariupol iparvárosban történtek. A várost a neonácinak tartott ukrán fegyveres csoport, az Azov zászlóalj védte, akik rengeteg civillel végül bennragadtak az Azovsztal acélüzemben.

Március 16-án az oroszok a város ostroma közben rakétát lőttek egy mariupoli színházra, amelynek az alagsorában több száz civil keresett menedéket. Az ukrán tisztviselők 300-ra becsülték az áldozatok számát, de később az Associated Press kiderítette, hogy majdnem 600 ember veszett oda a színház alatt.

A színház elleni támadásról később egymásnak ellentmondó orosz közlések láttak napvilágot. Volt, aki azt állította, hogy az épületet igazából az ukránok robbantották fel, mások pedig azt közölték, hogy a színház katonai támaszpont volt, ezért lőttek rá rakétát.

This picture shows the partially destroyed Mariupol drama theatre, bombed last March 16, in Mariupol on April 12, 2022, as Russian troops intensify a campaign to take the strategic port city, part of an anticipated massive onslaught across eastern Ukraine, while Russia's President makes a defiant case for the war on Russia's neighbour. *EDITOR'S NOTE: This picture was taken during a trip organized by the Russian military.* (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Az orosz–ukrán háború eddigi legtöbb civil életet követelő csapása a mariupoli színház elleni támadás volt. Több száz civil rejtőzött el a színház alagsorában a felszínen dúló kegyetlen harc elől, amikor egy rakéta rájuk omlasztotta az épületet. Az előzetes becslések 300 civil áldozatról szóltak, később azonban kiderült, hogy majdnem 600 ember tartózkodott a pincében.
Fotó: AFP

Kramatorszk, 2022. április 8.: A kelet-ukrajnai Kramatorszk városban a vasútállomást találta el egy rakéta. A pályaudvaron rengeteg civil, többségében nők és gyerekek tartózkodtak, akik vonattal akartak elmenekülni a harcok elől. A rakéta 61 emberrel végzett és további 135-öt megsebesített.

Ukrán információk szerint a rakéta maradványaira oroszul az a felirat volt felfestve, hogy a „gyermekekért”. Az sosem derült ki, hogy mire utalt ez az üzenet.

A támadás után az ukrán elnök az állította, hogy Moszkva szándékosan rendelt el támadást a menekülő nők és gyerekek ellen. Oroszország ezzel szemben azt közölte, hogy a vasútállomásra az ukránok lőttek rá, hogy a nemzetközi közösségben rossz színben tüntessék fel az oroszokat.

Kremencsuk, 2022. június 27.: Egy orosz vadászrepülő szuperszonikus rakétával támadott meg egy zsúfolt bevásárlóközpontot Ukrajna középső részén. A plázában nagyjából ezer ember tartózkodhatott a támadás idején, több mint 20-an pedig meghaltak.

Zelenszkij az európai történelem egyik legaljasabb terrortámadásának nevezte az esetet. Oroszország azt állította, hogy a vadászgépek azt a parancsot kapták, hogy egy kremencsuki fegyverraktárt semmisítsenek meg.

Aftermath of shopping center attack in Ukraine's Kremenchuk
Ukrajna középső részén, Kremencsukban csapódott be egy szuperszonikus rakéta a város zsúfolt bevásárlóközpontjába. Az épületben a támadás idején legalább ezer ember tartózkodott. Az eset után Kijev közölte, hogy nincs megfelelő légvédelmük, amely képes lenne elhárítani a szuperszonikus fegyvereket.
Fotó: AFP

Odessza, 2022. július 1.: Az oroszok Odessza kikötővárosra lőttek rakétákat. A támadás egy lakóépületet és egy kempinget ért, és 21 emberrel végzett.

Csasziv Jar, 2022. július 9.: Szintén rakétatámadás ért egy lakóépületet. Csasziv Jar a háború legvéresebb és leghosszabb ütközetének, a bahmuti csatának a szomszédságában van. Az ukrán hadsereg innen kapott utánpótlást a harcok alatt. A támadásban 15-en haltak meg.

Vinnica, 2022. július 14.: Egy fekete-tengeri orosz hajóól indított cirkálórakéta végzett 29 emberrel és további 100-at megsebesített. Zelenszkij ebben az esetben is azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan támadott egy katonai értékkel nem rendelkező, közép-ukrajnai városra. Az áldozatok között gyerekek is voltak. Moszkva azt állította, hogy Vinnicában egy ukrán tiszti rezidencia volt, ami a célpontja volt a támadásnak.

Zaporizzsja, 2022. szeptember 30.: A dél-ukrajnai Zaporizzsjában orosz rakéták egy autókonvojt találtak el. A civilek éppen el akarták hagyni a megyét a fokozódó katonai jelenlét miatt. A rakéták 30 embert, köztük több gyereket is megöltek. Ukrán információk szerint a rakétákat egy S-300-as légvédelmi rakétarendszerből indították.

Dnyipro, 2023. január 14.: Egy orosz KH-22-es szuperszonikus rakéta telibe talált egy délkelet-ukrajnai lakóépületet Dnyipro városban. Az ukrán hadsereg ekkor azt közölte, hogy nincs olyan légvédelmi rendszerük, amely képes lenne elhárítani ezeket a fegyvereket. A rakéta 45 emberrel végzett, köztük 6 gyerekkel.

Uman, 2023. április 28.: A Kijevtől 215 kilométerre lévő Uman várost két nagy hatótávolságú cirkálórakéta találta el, egy lakótömbbe csapódtak. 21 ember, köztük három gyerek veszett oda a támadásban. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy egy ukrán fegyverraktárt céloztak meg a városban, ahol a frontra készülő ukrán katonák tartózkodtak.

Kosztiantyinivka, 2023. szeptember 6.: Egy rakéta becsapódott a város forgalmas piacának a közepére. Tizenhat ember vesztette életét a támadásban, a piac pedig romba dőlt. Az orosz külügyminisztérium szóvivője azt állította, hogy a rakétát Ukrajna lőtte ki.

Hroza, 2023. október 5.: Ez a már említett csütörtöki támadás. Egy rakéta csapódott be a kelet-ukrajnai városban egy kávézóba és egy boltba, 51 embert pedig megölt. A kávézóban éppen egy temetés utáni halotti tort tartottak.

 

háború Oroszország civil
Kapcsolódó cikkek