Az Európai Bizottság közel 1,7 millió euróval növeli az Örményországnak nyújtott humanitárius támogatást annak érdekében, hogy a hegyi-karabahi lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereknek készpénztámogatást, menedéket, élelmezést, megélhetési támogatást és egészségügyi ellátást biztosítson.

Lacin, 2023. szeptember 26.
Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követően, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett.
MTI/EPA/Roman Iszmajilov
Fotó: Roman Iszmajilov / MTI / EPA

Ez a finanszírozás kiegészíti a bizottság által már bejelentett 10,45 millió eurót, így a humanitárius segítségnyújtás teljes összege 2023-ban meghaladja a 12 millió eurót.

Nem hagyjuk magukra a karabahi örményeket. A tél beköszöntével a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek további kihívásokkal néznek szembe, ezért az EU megnöveli humanitárius támogatásukat

– jelentette ki Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos.

Mivel több mint százezer ember menekült el az otthonából, a kitelepítetteknek most élelemre, menedékre és más alapvető szolgáltatásokra van szükségük, miközben Örményországban próbálnak letelepedni. A közelgő tél fényében a szükségletek várhatóan tovább növekednek, mivel a rászorulóknak téli menedékre és meleg ruházatra lesz szükségük – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Örményország és Azerbajdzsán három évtizede áll konfliktusban Hegyi-Karabah régió miatt. A múlt hónapban Azerbajdzsán villámoffenzívát indított Hegyi-Karabah visszafoglalására, amelyet nemzetközileg azeri területnek tekintenek, de az 1990-es évek óta a Jereván által támogatott szakadár örmények uralták.

A sikeres offenzíva Karabah örmény nemzetiségű lakosságának nagy részét elvándorlásra késztette.

 

Egyre jobban kiürül Hegyi-Karabah, az örmények többsége már elmenekült

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a nemzetközi közösség segítségét kéri az etnikai tisztogatás ellen.