Az amerikai képviselőház a republikánus frakció alelnökét, Mike Johnsont választotta meg szerdán a házelnöki tisztségre a voksolást követően közzétett hivatalos szavazási eredmények szerint. Az 51 éves, Louisiana államból származó politikus Donald Trump hívének számít, és a korábbi elnök is támogatásáról biztosította.

Mike Johnson közölte: támogatni fogják a szövetségeseiket külföldön.
Fotó: TOM BRENNER / AFP

A képviselőház korábbi elnökét, a republikánus Kevin McCarthyt többségi szavazáson távolították el a pozíciójából október elején, amire korábban még nem volt példa. A kongresszus alsóházában hetekig tartó pártpolitikai csatározás kezdődött utódjának kijelöléséről, Johnson a negyedik jelöltként futott be. Előtte Jim Jordan ohiói képviselő háromszor próbálkozott, aki minden egyes fordulóval egyre több ellenszavazatot szerzett.

Jordant a múlt héten az első körben húszan szavaztak ellene, a másodikban 22-en, a pénteki harmadik fordulóban már 25-en, így végül kénytelen volt visszalépni. Johnsont ma 220 képviselő támogatta 209 ellenében. Kollégáinak címzett levelében a politikus ígéretet tett arra, hogy előmozdítja a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos, régóta esedékes törvénykezést, biztosítva ezzel, hogy a kormányzat nem fog leállni november 17-én az átmeneti büdzsé kifutásával.

A képviselőház elnöke a harmadik legmagasabb közjogi méltóság az Egyesült Államokban az elnök és az alelnök mögött, és amíg senki sem tölti be a pozíciót, addig a kongresszus alsóháza döntésképtelen, szavazásra sem lehet bocsátani törvénytervezetet. Így nem történt semmi a kormányzat finanszírozása ügyében, amelyet pedig november közepéig el kellene fogadni, különben minden leáll. 

Így például nem tudják elfogadni Joe Biden elnök javaslatát sem, amely 105 milliárd dollár kér Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatására, valamint a déli határ megerősítésére.

Már az EU pénzeli a legbőkezűbben Ukrajnát, nem az Egyesült Államok

Az elmúlt két évben az által az ukrán költségvetésnek nyújtott pénzügyi támogatás összege 4 százalékkal haladja meg az Egyesült Államok által nyújtott támogatás összegét – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Így szeptember elején az EU 22,6 milliárd dollárnyi összeget különített el Kijevnek, míg az Egyesült Államok 21,7 milliárd dollárt.