Közélet

Az orosz–ukrán háború 638. napja – Hiába az orosz átcsoportosítás, patthelyzet alakulhat ki Avgyijivkánál

Melitopol felé próbálnak előretörni az ukránok, Oroszország pedig tovább küzd Avgyijivka elfoglalásáért.

Oroszország tovább folytatja szárazföldi hadműveleteit a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén – írta az Institute for the Study of War (ISW) jelentése alapján az Unian ukrán hírügynökség. Az orosz hadsereg hamarosan befejezi a megkezdett átcsoportosítást, és növelheti a támadások intenzitását a térségben.

orosz-ukrán háború
Fotó: AFP

Orosz katonai tudósítások szerint a Szerebrjanszkij-erdőnél is előrenyomultak csapataik, és Kliscsivka északi részén is megerősítették állásaikat. Szintén katonai sikerekről számoltak be az oroszok Marinka és Novomikhajlivka térségében. Az ISW jelentése ezeket nem erősítette meg, azt azonban igen, hogy az orosz haderő fokozta támadó hadműveleteit Avgyijivkánál, ami könnyen az új Bahmuttá válhat az elemzők szerint.

Szerdán Olekszandr Tarnavszkij, az ukrán Tavrija hadműveleti-stratégiai csoport parancsnoka arról adott tájékoztatást, hogy az ellenség jelentősen fokozta támadásainak erejét és számát Tavrija irányában, és az ellenség Szu-35-ös repülőgépekről bombázza az ukrán területeket. Kiemelte, hogy az ukrán védelmi erők tartani tudják a kiépített vonalaikat Avgyijivkánál, valamint folytatni tudják az előrenyomulást Melitopol irányába. Kijev szerint Oroszország vesztesége egyre nagyobbak, mind az emberek, mind páncélozott járművek és tankok tekintetében.

 

19:36

Kilátástalanság és munkaerőhiány fenyegeti az ukrán mezőgazdaságot

Ukrajna jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy az orosz katonai blokáddal dacolva újraélessze a tengeri agrárexportot, reményt adva a bizonytalan helyzetben lévő mezőgazdasági ágazatnak. A veszteséges termelők ugyanis egyre inkább kénytelenek parlagon hagyni a föld egy részét a világ egyik legnagyobb és legfontosabb gabonaövezetében.

Mivel egyelőre nem látszik az Oroszországgal vívott háború vége, a Fekete-tengerhez való hozzáférés kritikus fontosságú, ha Ukrajna meg akarja őrizni mezőgazdasági ágazatát, amely a konfliktus előtt a negyedik legnagyobb gabonaszállító volt világszerte, ami értékben kifejezve Ukrajna teljes tavalyi exportjának felét tette ki.

A Moszkvával kötött és az ENSZ által támogatott exportmegállapodás azonban összeomlott, az Európai Unióhoz tartozó szomszédos államok pedig vonakodnak szárazföldön átengedni a szállítmányokat. Az UGA ukrán gabonakereskedő szövetség becslése szerint 

a háború kezdete óta a mezőgazdaság több mint 25 milliárd dollár veszteséget szenvedett el.

 

17:27

Ukrajna nem tudta biztosítani az áramot a lakosságnak, a szomszédos országoktól kértek segítséget

Az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat csütörtökön közölte, hogy előző este ellátási gondok miatt sürgősségi segítséget kért Szlovákiától, Lengyelországtól és Romániától.

Az Ukrenerho kénytelen volt a szomszédos országoktól sürgősségi segítséget kérni. Szlovákiából, Lengyelországból és Romániából kértünk áramot három esti órában, amikor a legmagasabb volt a fogyasztás. Ez segített abban, hogy mára egyensúlyba hozzuk az energiarendszerünket

– mondta Volodimir Kudrickij, az ukrán vállalat igazgatótanácsának elnöke egy tévéműsorban. Szavai szerint a következő napokban, amíg kitart a fagyos idő, az előrejelzések alapján hiányra kell számítani az ukrajnai energiarendszerben.

12:39

Minszkbe utazott Putyin, fontos szövetségeseivel ül asztalhoz

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön délelőtt megérkezett Fehéroroszországba, hogy részt vegyen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) Minszkben tartandó csúcstalálkozóján – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az 1992-ben alapított CSTO-nak hat ország a tagja: Oroszország és Fehéroroszország mellett Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország. A csütörtöki minszki ülésen Kassim-Jomart Tokajev kazah elnök, Szadir Dzsaparov kirgiz vezető és Emomali Rahmon tádzsik elnök is részt vesz. Az ülés házigazdája pedig Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lesz.

08:38

Nyolcezernél is többen érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4873-an léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3780-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtök reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

ISW Kupjanszk Avdijivka orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek