Közélet

Botrányos módon soroztak be egy ukrán buszsofőrt – videó

A gyerekeket szállító buszsofőrt az éjszakai pihenője alatt sorozták be az ellenőrzést tartó rendőrök és katonák.

Megdöbbentő videó került fel az internetre a hétvégi ungvári kényszersorozásról. Dunda György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója tudósított az esetről: elmondása szerint fiatal sportolók egy csoportja Ungvárra tartott egy országos versenyre és amikor a buszsofőrnek meg kellett állnia éjszakai pihenőre egy hostelban, ekkor történt egy rajtaütés, és a rendőrség, valamint a toborzó iroda emberei átvizsgálták a megszálló vendégek iratait. Az ellenőrzés után a gyerekeket szállító buszsofőrt bekísérték a toborzóirodába. Dunda György a HírTV kedd reggeli műsorában számolt be a történtekről.

A buszsofőr hevesen tiltakozott az intézkedés ellen és azt hangoztatta, hogy ő gyerekeket szállít, akiket másnap haza is kell vinnie és nincsen váltó sofőrje, de ez „különösebben nem hatotta meg a toborzó iroda munkatársait”.

A buszsofőr még éjszaka átesett a kötelező orvosi vizsgálaton, elvették a telefonját és hajnalban már el is küldték egy másik megyébe katonai kiképzésre, ahonnan majd tovább szállítják a frontra.

A történtek után a fuvarozó cég próbált helyettesítő sofőrt küldeni, az esetről értesülve nem nagyon akadt olyan, aki önként jelentkezett volna. Végül egy Mariupolból áttelepült menekült hölgy vette át a toborzó irodában maradt buszkulcsot és sikerült sofőrt is szerezni, aki hazaszállította a gyerekeket. Természetesen nagy közfelháborodást keltett ez a fajta erőszakos toborzási eljárás. Dunda György beszámolója a HírTV adásában 42 perc 30 másodperctől hallható. 

Ukrajna nemrég bejelentette, hogy visszatérésük esetén nem büntetik meg a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat. Az ukrán Verhovna Rada nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja azt nyilatkozta, hogy arra a következtetésre jutottak, hogy a büntetés nem ösztönözné, hanem elriasztaná a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat a visszatéréstől.

 

kényszerbesorozás ukrajna sorozás háború toborzás
Kapcsolódó cikkek