BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A Ukrainian interim forces officer (R) talks to recruits during their exercises not far from Kiev on March 17, 2014. Ukraine's parliament on March 17 approved the partial mobilisation of troops to counter "Russian interference" on its soil, a day after Crimea voted to secede from Kiev and join Russia. Ahead of March 16 referendum, Kiev had called last week for the initial mobilisation of reservists and approved the creation of a new National Guard of 60,000 volunteers, as Russian forces encircled Ukrainian military bases in Crimea.  AFP PHOTO / ANATOLII STEPANOV (Photo by ANATOLII STEPANOV / AFP)

Botrányos módon soroztak be egy ukrán buszsofőrt – videó

A gyerekeket szállító buszsofőrt az éjszakai pihenője alatt sorozták be az ellenőrzést tartó rendőrök és katonák.

Megdöbbentő videó került fel az internetre a hétvégi ungvári kényszersorozásról. Dunda György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója tudósított az esetről: elmondása szerint fiatal sportolók egy csoportja Ungvárra tartott egy országos versenyre és amikor a buszsofőrnek meg kellett állnia éjszakai pihenőre egy hostelban, ekkor történt egy rajtaütés, és a rendőrség, valamint a toborzó iroda emberei átvizsgálták a megszálló vendégek iratait. Az ellenőrzés után a gyerekeket szállító buszsofőrt bekísérték a toborzóirodába. Dunda György a HírTV kedd reggeli műsorában számolt be a történtekről.

A buszsofőr hevesen tiltakozott az intézkedés ellen és azt hangoztatta, hogy ő gyerekeket szállít, akiket másnap haza is kell vinnie és nincsen váltó sofőrje, de ez „különösebben nem hatotta meg a toborzó iroda munkatársait”.

A buszsofőr még éjszaka átesett a kötelező orvosi vizsgálaton, elvették a telefonját és hajnalban már el is küldték egy másik megyébe katonai kiképzésre, ahonnan majd tovább szállítják a frontra.

A történtek után a fuvarozó cég próbált helyettesítő sofőrt küldeni, az esetről értesülve nem nagyon akadt olyan, aki önként jelentkezett volna. Végül egy Mariupolból áttelepült menekült hölgy vette át a toborzó irodában maradt buszkulcsot és sikerült sofőrt is szerezni, aki hazaszállította a gyerekeket. Természetesen nagy közfelháborodást keltett ez a fajta erőszakos toborzási eljárás. Dunda György beszámolója a HírTV adásában 42 perc 30 másodperctől hallható. 

Ukrajna nemrég bejelentette, hogy visszatérésük esetén nem büntetik meg a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat. Az ukrán Verhovna Rada nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja azt nyilatkozta, hogy arra a következtetésre jutottak, hogy a büntetés nem ösztönözné, hanem elriasztaná a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat a visszatéréstől.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.