Közélet

A mesterséges eső már nem sci-fi: ezzel tüntetné el a szmogot Delhi

Az indiai fővárost minden ősszel beteríti a szmog, kérdés, hogy a mesterséges eső mennyit tud segíteni.

Mesterséges eső segítségével tüntetnék el az indiai fővárost fojtogató szmogot. A terv mögött Delhi önkormányzata áll, az Indiai Műszaki Intézet Kanpur (IIT Kanpur) kutatói segítik a megvalósításában, már csak a központi kormány engedélyére van szükség.

Az esőt úgy hoznák létre, hogy repülőről ezüst-jodidot vagy másfajta sókat szórnának felhőkbe, hogy elindítsák az eső hullását. A javaslat támogatói szerint a felhővetés segíthet csökkenteni a levegő szennyezettségét. Delhi a héten a világ legszennyezettebb levegőjű városának számított a svájci IQAir csoport adatai szerint.

Daily Life In Mumbai
Nemcsak Delhit, Mumbait is beteríti a szmog.
Fotó: AFP

Az IQAir mutatója a nagyon apró részecskék mennyiségét méri a levegőben és annak értéke gyakran kúszik 400 fölé a 30 milliós városban, noha azt már veszélyesnek tartják. A Chicagói Egyetem egy idén megjelent tanulmánya szerint az indiaiak egészségét leginkább fenyegető tényező a légszennyezettség.

Delhi lakosai 12 évvel élnének tovább, ha a légszennyezettség mértéke az Egészségügyi Világszervezet határértéke alatt maradna.

Kell a felhő, mégpedig jó sok a mesterséges esőhöz

A felhővetés enyhíthet valamelyest a helyzeten, ám egyesek szerint csak ideiglenes megoldást nyújt, és inkább csak a cselekvés látszatát teremti meg a hatóságok részéről. Ráadásul az időjárás módosításval elért eredményekről egyelőre kevés adat áll rendelkezésre, ugyanakkor az indiai légszennyezettségre irányuló figyelem kínos Narendra Modi indiai miniszterelnök kormányának. 

A terv sikeréhez az is szükséges, hogy a levegőben elegendő nedvesség legyen, ráadásul mintegy 300 négyzetkilométernyi felhőt kellene megtermékenyíteni esővel a város fölött.

Peking már bevetette az olimpiára, de nem ez hozta a sikert

Kína évtizedek óta használja a technológiát jégesők megelőzésére vagy az aszályok enyhítésére, de a pekingi olimpia alatt a légszennyezettség ellen is bevetette.

Azonban az ötkarikás játékokra a város levegőminőségét az ipari szennyezők szigorú korlátozása tette tisztábbá – írja a Financial Times.

Szakértők szerint az indiai kezdeményezés is inkább csak egy végső kétségbeesésben előrángatott terv, ami a levegőszennyezést szabályozó intézmények kudarcát jelzi.

A Delhit beborító szmog ugyanis minden évben visszatérő probléma, melyet az ipari kibocsátás, az autók mellett a környező államokban betakarított mezőgazdasági termények maradványainak az elégetése által okozott füst egyaránt okoz. A helyzetet a Diwali fesztiválhoz kapcsolódó tűzijátékok tovább rontják. Tartós megoldást egyelőre nem találtak rá a hatóságok.

Az indiai kormány 2019-ben indított kampányt a tiszta levegőért, de az csak mérsékelt sikereket ért el, ahogy nem segítettek az olyan lépések sem, mint az úgynevezett levegőtisztító szmogtornyok vagy az erőművi kibocsátás régóta halogatott tisztítása.

Elemzők szerint szemben Kína hasonló próbálkozásaival, India törekvéseit a politikai akarat és az állam képességeinek a hiánya is gátolja. Így az illetékes szabályozó hatóságoknál rendkívül magas a betöltetlen, technikai állások száma.

 

Delhi pekingi olimpia szmog időjárás légszennyezettség
Kapcsolódó cikkek