Közélet

Ez eldöntheti az ukrajnai háborút: Európa pénzt önt, de Amerika kidőlőben

Napról napra emelkedik azok száma, akik időhatárhoz kötnék a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást. Kijevben aligha teszik zsebre a Gallup amerikai közvélemény-kutatásának eredményeit.

Miközben Európa, Brüsszel az Ukrajnának szánt katonai-gazdasági támogatás növelésén dolgozik, a Gallup közvélemény-kutatása szerint Amerikában erőteljesen emelkedik azok száma, akik időhatárhoz kötnék a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást. 

ukrainian national flag on foreground and US one hundred dollars paper currency on background. ukraine investment conceptukrainian national flag on foreground and US one hundred dollars paper currency on background. ukraine investment concept.
Egyre többek szerint az USA túl sokat tesz azért, hogy az ukránok győzhessenek a háborúban. 
Fotó: Andrii Atanov / Shutterstock

Egy másik, ugyancsak nagyobb ütemben bővülő amerikai lakosságcsoport pedig ezen túlmenően úgy véli, az USA „túl sokat” tesz azért, hogy az ukránok győzhessenek a háborúban. Ez a csoport csökkentené a támogatás mértékét. Kapóra jön nekik, hogy az első számú, az ország haderejét vezető ukrán parancsnok, a kiváló és tisztességes katona hírében álló Valeríj Zaluzsníj tábornok a The Economistnak adott minapi, a Politico szerint „kiábrándító” interjújában beismeri, hogy a több mint száz éve vívott világháborúra emlékeztető állóháborúba, lövészárok-rostokolásba torkollott a beharangozott átütő erejű ukrán ellentámadás és a több hónapja folyó támadások eredményeképpen csak 17 kilométeres haladást tudnak felmutatni.

A Gallup szerint a felnőtt amerikaiak 61 százaléka azon a véleményen van, hogy „időhatárt kell megszabni az Ukrajnának szóló USA-támogatásnak”. A szemben álló tábor (a lakosság 37 százaléka) úgy gondolja, hogy addig kell segélyezni Ukrajnát, amíg azt Kijev kéri – azaz biankó csekket adna az ukrán vezetésnek. 

Az amerikai véleményeken erősen érződik a két nagy párt valamelyikéhez való tartozás, noha a lakosság egyre nagyobb része, ez idő szerint körülbelül a fele – az Axios szerint – pártfüggetlennek vallja magát. Az ellenzékben lévő republikánusok 84 százaléka voksol az Ukrajna-támogatás kapcsán az időhatár megvonására. Ám a kormánypárti demokraták között is több mint harmad (34 százalék) az időhatár mellett van.

Hónapok alatt változott drasztikusan a megítélés

Ütemesen nő ezzel párhuzamosan azon amerikaiak száma (a friss Gallup-jelentés szerint ez 41 százalék), akik szerint az USA „túl sokat” tesz, hogy segítse Ukrajnát kiűzni az országból az oroszországi seregeket. Ez a szám igen jelentős növekedést jelez: félévvel azután, hogy Moszkva megtámadta Kijevet, 2022 augusztusában ez még csak 24 százalék volt. Idén júniusban 29 százalék tartotta túlzottnak Washington elköteleződését. 

Ehhez a „túl sok segítség” táborhoz tartozik a republikánusok 62 százaléka, ami 2022 augusztusához képest 20 százalékos emelkedést tükröz. A függetlenek (Independent) véleményváltozása gyakorlatilag ugyanolyan ütemben változott, mint a republikánusoké. Idén júniusban még csak 34 százalékuk vélte „túl soknak” az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, októberre ez a tábor már 44 százalékra bővült.

Figyelemre méltó, hogy a pártok megosztó szerepe mellett hogyan befolyásolja az amerikai szavazók véleményét a korcsoportokhoz, nemekhez való tartozás, az USA-társadalom etnikai összetétele. A hat pontba szedett Gallup-jelentés szerint az amerikai nők 36 százaléka (a férfiak 39 százaléka) adna Ukrajnának biankó csekket (addig segítik, amíg Kijev kéri), viszont 63 százalékuk (a férfiak 60 százaléka) időhatárt szabna a támogatásnak. Az USA nem fehér (non-white) felnőtt lakosságának 35 százaléka „biankó csekk”-párti, de a többség, 63 százalékuk időhatárt akar.

Ami a korcsoportokat illeti, a fiatal amerikaiak (18–29 évesek) körében a legnagyobb, 39 százalékos a „biankó csekk” támogatottsága, a legkisebb (36 százalék) a középkorúaknál (30–64 évesek). A 65 év felettiek ennél valamivel nagyobb arányban (38 százalék) fogadják el a „biankó csekk” álláspontot. Az időkorlátozást a 18–29 évesek 59, a 30–64 évesek 62 és a 65+-osok 60 százaléka helyesli.

Elmaradoznak a segélycsomagok

Vajon a Gallup-felmérés jelezte, igen számottevő véleményeltolódás tükröződhet a jövő évi elnökválasztásra készülő, kormányon lévő demokraták, a Fehér Ház elkövetkezendő lépéseiben? Noha a legújabb gazdasági számok biztatóak, de a meghatározó kamatlábat a Fed 22 év óta nem tapasztalt magas szinten tartja és az ország adósságállománya csillagászati mértékű, a GDP-hez viszonyított arányában kétszerese a magyar államadósságnak. Ne feledjük, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő idén augusztusban megvonta az USA-tól az AAA-s, legjobb adós besorolást. Sokatmondó az is, hogy erősen zsugorodni látszanak a több-kevesebb rendszerességgel Ukrajnába érkező amerikai katonai segélycsomagok. Antony Blinken külügyminiszter jelentette be a legújabb, mindössze 150 millió dolláros katonai támogatócsomagot, amely méreteiben a korábban megszokottaknak legfeljebb egyharmada.

Az amerikai törvényhozásban az alsóház (képviselőház) elnökének személye körüli viták csaknem egy hónapos késést okoztak. Ezzel is csökkentek az esélyek, hogy a törvényhozásban átmegy Joe Biden elnök kombinált (Izrael+Ukrajna) 106 milliárd dolláros új támogatási alap előterjesztése. Márpedig az USA katonai támogatása kulcsfontosságú Ukrajna szempontjából, ahol a kijevi ellentámadás állóháborúba fulladt, amely Oroszországnak kedvez. Nyugat-Európa, az EU viszont távolról sincs olyan helyzetben, hogy anyagilag-katonailag (hadiipari termékekkel) pótolja az esetleges amerikai támogatáscsökkenést.

 

amerikai támogatás Ukrajna USA
Kapcsolódó cikkek