Közélet

Oroszország az ukrán infrastruktúra támadására készül

Az orosz erők az elmúlt hetekben több csapást is végrehajtottak infrastrukturális létesítmények ellen a frontrégiókban, több áramszünetet okozva a helyi településeken.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára kijelentette, Oroszország arra készül, hogy kritikus támadásokat hajtson végre Ukrajna infrastruktúrája ellen, amint a hőmérséklet kellően alacsony lesz. Danilov szerint akkor várhatók a támadások, amikor megkezdődik a fűtési szezon – írja a The Kyiv Independent.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky
KIEV, UKRAINE - FEBRUARY 22: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Secretary of the National Security and Defense Council, Oleksiy Danilov speaks during a meeting after Russia’s decision to recognize the Donetsk and Luhansk regions as independent states, on February 22, 2022, in Kiev, Ukraine. Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ukrán elnökség / Handout

Danilov elmondta, hogy Ukrajna már régóta készül erre a forgatókönyvre, állítása szerint az ország kritikus infrastruktúrája „ellenőrzés alatt van”, és külsős országok is szolgáltatnak további légvédelmet.

Azokat a kritikus létesítményeket próbálják majd támadni, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi lét fenntartásához

– mondta Danilov. Az elmúlt évben Oroszország már októberben megkezdte az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat, az ukrán honvédelmi minisztérium szerint viszont most inkább felhalmozza rakétáit, hogy inkább a télen támadjon.

Az ukrán erők már megkezdték a légvédelmi rendszerek kiépítését, az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal azt közölte, hogy ehhez több mint egymilliárd eurós támogatásra számítanak Németországtól. Az ukrán miniszterelnök szerint 1,4 milliárd eurós támogatás segíteni fog fejleszteni a légvédelmet és átvészelni a telet.

 

oroszország Olekszij Danilov ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek