Közélet

Összecsaptak a rendőrökkel a palesztinpárti tüntetők Washingtonban

A tiltakozások miatt a képviselői irodaházat is le kellett zárni egy időre.

Összecsaptak az Izrael gázai hadjárata ellen tüntetők a rendőrökkel a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) központja előtt Washingtonban, ami miatt a közeli, képviselőházi irodaházat is le kellett zárni helyi idő szerint szerda este.

A tüntetők tűzszünetet követeltek Izrael és a Hamász háborújában és elzárták a DNC bejáratát, a rendőrök ezért avatkoztak közbe, hogy feloszlassák a tömeget. Az amerikai törvényhozás képviselőit evakuálták a területről a fővárosi rendőrség tájékoztatása szerint.

Capitol Police Respond To Demonstrators At DNC HeadquartersCapitol Police Respond To Demonstrators At DNC HeadquartersPro-Palestine demonstrators calling for a cease-fire in the Israel-Hamas conflict gather outside of the Democratic National Committee headquarters in Washington, D.C. on November 15, 2023. (Photo by Bryan Olin Dozier/NurPhoto) (Photo by Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Brad Sherman kaliforniai képviselő az X-en arról írt, hogy a tüntetők erőszakosak voltak és paprikaspray-vel támadtak a rendőrökre és be akartak törni az épületbe. Ezzel szemben a Semafor újságírója, David Weigel arról írt, hogy a tiltakozó csak a bejáratot zárták el, ám az épületbe nem akartak behatolni – írja a Deadline.

Az izraeli háború kitörése óta folyamatosak a tüntetések az amerikai fővárosban, a múlt héten a Kongresszushoz tartozó egyik irodaházban több száz, tűzszünetet követelő tüntetőt tartóztattak le a hatóságok. Kedden pedig több tízezer ember Izrael mellett és az antiszemitizmus ellen tüntetett Washingtonban.

 

Kongresszus izraeli háború Izrael Hamász tüntetés
Kapcsolódó cikkek