Hétfőn délután éri el csúcsát a német gazdák tüntetése. A rendőrség korábban 10 ezer körüli résztvevőre számított, most már viszont egyértelmű, hogy ennél többen vesznek részt a berlini Brandenburgi kapu körül szerveződő tüntetésben.

Farmers Protest In BerlinBERLIN, GERMANY - JANUARY 15: Road blockades are pictured during the demonstration of the farmers on January 15, 2024 in Berlin, Germany. Thousands of farmers protest against the austerity plans of the traffic light coalition. (Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Jóval több részvevő érkezik Berlinbe a gazdatüntetésre – bár a rendőrség pontos számot nem közölt –, emiatt pedig már nem engednek be több traktort a német fővárosba. A Brandenburgi kapu körül már alig lehet megmozdulni a traktorok és más nehézgépjárművek között. A rendőrség szóvivője szerint a belvárost teljesen lezárták, és azokat, akik még a nap folyamán érkeztek, az Olympiastadion mögötti nagy területre terelték – számolt be a Die Welt.  

A tüntetés eddig békésen zajlott, a Győzelmi oszlopnál kellett rendőrségi intézkedést végrehajtani pirotechnikai eszközök használata miatt. Eddig körülbelül háromezer tüntető járműről beszél a rendőrség. 

A hétfői nagyszabású berlini demonstráció a német agrártámogatások megvágása miatt alakult ki, és már a munkabeszüntetés kezdete, január 8-a után egy nappal is jelentős útlezárások jöttek lére.

Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója a költségvetési válságot úgy próbálja megoldani, hogy megvonja a támogatásokat a „környezetszennyező” iparágaktól, hiába okoznának ezzel még több kárt az ország gazdaságának. Emiatt vonultak utcára járműveikkel a német gazdák. Christian Lindner pénzügyminiszter hétfőn szeretne beszélni a gazdákkal Berlinben.