Közélet

Tajvani választás: Kínának üzent a külügyminiszter, megérkezett az amerikai delegáció

Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra vasárnap, nem sokkal a szigeten tartott elnökválasztás eredményének kihirdetése után. A tajvani külügyminisztérium a választások eredményének tiszteletben tartására szólította fel Kínát.

Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra vasárnap, nem sokkal a szigeten tartott elnökválasztás eredményének kihirdetése után. 

Tajnan, 2024. január 12.
Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártja (DPP) elnöke, elnökjelölt (k) támogatóihoz beszél kampánygyűlésén a Tajvan déli részén fekvő Tajnanban 2024. január 12-én. Tajvanon január 13-án tartanak elnök- és törvényhozási választásokat. Az elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének Laj Csing-tö alelnököt tartják. Az ellenzéki pártok, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását pártoló Nemzeti Párt (Kuomintang), valamint a szintén a Kínával való jobb kapcsolatok kiépítéséért kampányoló Tajvani Néppárt (TPP) külön-külön jelöltet állított.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Laj Csing-Tö, a tajvani elnökválasztás győztese. Fotó: Ritchie B. Tongo / EPA / MTI

Az amerikai kormány által működtetett Tajvani Amerikai Intézet küldöttségének tagjai között van Stephen J. Hadley volt nemzetbiztonsági tanácsadó és James B. Steinberg volt külügyminiszter-helyettes. A delegáció a tervek szerint hétfőn több magas rangú tajvani politikussal egyeztet majd. 

A szigeten szombaton tartottak elnökválasztást, melyet a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, a jelenlegi alelnök, Laj Csing-tö nyert a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett. 

Jóllehet az eredményhirdetés után Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét, Washington a voksolás előtt néhány órával figyelmeztetett: elfogadhatatlan lenne, ha „bármely ország” megpróbálna beavatkozni a választásokba. 

Az Egyesült Államok 1979-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait Tajvannal vagyis a Kínai Köztársasággal, és vette fel a hivatalos kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal, amely szakadár tartományának tekinti a szigetet. Az egy Kína politika elismerése mellett Washington ugyanakkor továbbra is kapcsolatot tart fenn a tajpeji kormányzattal, és Tajvan legnagyobb fegyverszállítója. 

Kína 2016-ban tiltakozott Washingtonnál, miután az akkori amerikai elnök, Donald Trump telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, az volt ugyanis 1979 óta az első ilyen magas szintű egyeztetés.

Kínának üzent a tajvani külügyminiszter

A tajvani külügyminisztérium eközben vasárnap felszólította Kínát, tartsa tiszteletben a szigeten a hét végén rendezett elnökválasztás eredményét. A tárca közleményben „abszurdnak” nevezte a voksolással kapcsolatos pekingi visszhangokat, kiemelve, hogy több tucat ország gratulált már az eredményekhez. 

A választást megnyerő Laj Csing-Tö az eredményhirdetést követően külföldi újságíróknak azt mondta, a voksolás megmutatta a nemzetközi közösségnek, hogy a demokrácia és az önkényuralom közül a tajvani nép az elsőt választja, aláhúzva: Tajvan a demokrácia oldalán marad. Hozzátette ugyanakkor, hogy reméli, folytatódik Tajvan és Kína együttműködése. 

Az eredményhirdetés után nem sokkal Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője azt közölte, Peking határozottan ellenzi Tajvan függetlenségét, a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte: csak egyetlen Kína létezik.

 

Tajvan Washington tajvani elnök elnökválasztás Kína
Kapcsolódó cikkek