Szándékos rongálás történt a Lánchídon – erre a következtetésre jutottak a szakemberek, amikor a csütörtöki sajtóhírekben megjelentek miatt bejárást tartottak az átkelőn. A szemle során alaposan megvizsgálták a beszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket, majd megállapították, hogy a gyalogosokat érintő sérülés- vagy életveszély nem áll fenn. Ugyanakkor felvetődött egy közelmúltbeli szándékos károkozás lehetősége, ezért a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. rendőrségi feljelentést tett.

Fotó: Bánkúti Sándor

 

Minden jel szándékos rongálásra utal

Nem áll fenn élet- vagy sérülésveszély a feltételezhetően szándékosan megrongált Lánchídon – ezt állapították meg a BKK és a BDK munkatársai, valamint a Lánchíd hídmestere a szemle során. 

A Világgazdaság is beszámolt a Lánchídon lévő helyzetről, a szakemberek most elvágott, szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen, így

több jel is arra utal, hogy szándékos rongálás történhetett.

A rendőrség bevonásával részletes feljegyzés készült az okozott károkról, amelyet csatoltak a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. ismeretlen tettes elleni feljelentéséhez.

A károk mértékéről egyelőre nincs adat

A megújult Lánchíd csaknem fél évvel ezelőtt nyílt meg teljesen a gyalogosok előtt (a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel). Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt, a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. 

Nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben négy lámpát tettek tönkre, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK. 

Az akkori kár meghaladta a kétmillió forintot. A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.

Noha Karácsony Gergely korábban tagadta, hogy a hídpénzbotrányhoz köthető kifizetések idején szerződése lett volna a fővárosnak és a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nek, a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva azonban elszólta magát, így kiderült, a történtek idején a fővárosi önkormányzatnak csak nagyon rövid ideig volt az A-Híddal szerződése.