Szétesett szigetelésből kilógó vezetékek, járdára vagy a Duna fölé lógó (több esetben) szigetelés nélküli elektromos kábelek – ez a látvány fogadja a járókelőket az A-Híd-Zrt. által felújított Lánchídon. Az elkapkodott, életveszélyes kontármunka alapján erős lehet a gyanú, hogy nem jutott elég pénz a tisztességes munkavégzésre és máshol kötött ki az erre szánt összeg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem vitás, hogy a felújításnál korrupció történt.

lanchid_LUS_7551
A Lánchíd felújítását az A-Híd-Zrt. kivitelezte és erős a gyanú, hogy mire a villanyszerelési munkálatokra került a sor, addigra elfogyott a pénz.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hídpénzbotrány során eltűnt százmilliókat jó eséllyel a villanyszerelési munkán spórolta meg a kivitelező: szabad szemmel jól láthatók a nem megfelelően szigetelt vezetékek, hibás burkolatok és a szélben összevissza lengedező kábelek, melyek miatt áramütés veszélye fenyegeti a gyalogosokat. A Metropol munkatársai több ilyen hanyag megoldást találtak, köztük

  • a híd tartóelemei között egyszerűen átfűzött, sok esetben burkolat nélküli vezetékek;
  • a néhány hónap után szétrepedt gégecsövek;
  • a Duna fölé lógó, szélben lengedező kábelek;
  • és azok a rögzítőbilincsek, melyeket lazán húztak meg, emiatt már egy részük el is engedett, így nem tartják rendesen a vezetékeket.

Mivel a Lánchíd villanyszerelési munkálatait a felújítás utolsó szakaszában végezték, erős a gyanú, hogy a kivitelező A-Híd Zrt. kasszája addigra kiürült, és a korábban tovább utalt százmilliók is kellettek volna a szakszerű munkához.

Frissítés: életveszély nincs a Lánchídon, szándékos rongálás viszont igen

Nem áll fenn élet- vagy sérülésveszély a feltételezhetően szándékosan megrongált Lánchídon – ezt állapították meg a BKK és a BDK munkatársai, valamint a Lánchíd hídmestere a csütörtöki szemle során. A szakemberek a sajtóhírekben megjelentek miatt műszaki bejárást tartottak az átkelőn, és alaposan megvizsgálták a kifogásolt kábeleket, illetve szigeteléseket. A szakemberek elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen: több jel is arra utal, hogy szándékos rongálás történhetett.

A hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását megnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének , a Sunstrike Kft.-nek. Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), és több feljelentés is született.