Közélet

Kreml: Ha NATO-katona teszi a lábát ukrán földre, az totális háborút jelent

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Emmanuel Macron reggeli beszédére, felvetette annak a lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön Ukrajnába. A francia elnök szerint a szövetségesek között felmerült ez a lehetőség, de nem jutottak konszenzusra. Peszkov azt kéri a nyugati vezetőktől, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: a polgáraik érdekét szolgálja, ha háborúba kezdenek Oroszországgal?

Közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak. Peszkov Emmanuel Macron francia elnök szavait kommentálta így, aki egy Ukrajna támogatása ügyében megtartott hétfői párizsi konferencia után azt mondta, hogy nyugati vezetők megvitatták annak lehetőségét, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába, de nem jutottak konszenzusra.

This pool image distributed by Sputnik agency shows Kremlin spokesman Dmitry Peskov at the second Russia-Africa summit in Saint Petersburg on July 27, 2023. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP)
Peszkov szerint már az is problémás, hogy Nyugaton egyáltalán szó van a katonai beavatkozás lehetőségéről.
Fotó: AFP

Ez esetben már nem a valószínűségről, hanem az elkerülhetetlenségről kell beszélnünk. Így fogjuk értékelni a dolgot. És ezeknek az országoknak is így kellene értékelniük, és tudatában kell lenniük a felelősségnek. És fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy ez megfelel-e az érdekeiknek, és főleg országuk polgárai érdekeinek

– fogalmazott az orosz elnöki szóvivő.

Peszkov fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalás témája lett, hogy „a NATO-országokból néhány kontingenst küldjenek Ukrajnába”. Mint mondta, a francia elnök felszólalásainak minden más részlete elhangzott már valamilyen formában.

Máris oktatnak a svédek: Macron ne beszéljen a nevében

A svéd miniszterelnök gyorsan reagált Emmanuel Macron legfrissebb beszédére, amelyben előrevetítette a nyugati katonák Ukrajnába vezénylését. Ulf Kristersson közölte, hogy a francia elnök azt csinál az országa hadseregével, amit akar, de ez nem fogja kötelezni Svédországot semmire. Kijelentette, hogy Stockholm asztalán nem szerepel semmilyen katonai beavatkozásról szóló terv.

A szóvivő szerint Moszkva ugyanakkor azt is rögzítette, hogy Európában nincs konszenzus a katonák küldésének kérdésében, és számos olyan ország, amely részt vett a párizsi találkozón, a józan értékelésnél maradt azzal kapcsolatban, hogy milyen potenciális veszéllyel jár közvetlenül belekeveredni a háborúba. Hozzátette, hogy a Kreml számára jól ismert Macron arra vonatkozó álláspontja, hogy stratégiai vereséget kell mérni Oroszországra.

Az orosz fél korábban többször arra is figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások is közvetlenül bevonhatják a NATO-országokat a háborúba.

 

 

Dmitrij Peszkov Ukrajna Macron Oroszország NATO
Kapcsolódó cikkek