Az orosz hadseregben több mint egy éve harcolnak börtönből kiszabadított katonák az ukrán fronton, akik eredetileg hat hónap szolgálat után elnöki kegyelmet kaphattak, bármi is volt a korábbi bűnük. A BBC jelentése alapján azonban ez az alku a múlté, és a raboknak sokkal keményebb feltételekkel kel szembenézniük.

Military mobility in Donetsk Oblast orosz
Az orosz foglyok eddig jobb feltételeket kaptak, mint az átlag katonák.
Fotó: Ignacio Marin

Amikor 2022 nyarán megkezdődött az orosz foglyok tömeges toborzása, azt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport egykori vezetője irányította. A bűnözőknek felajánlották, hogy a harctéren töltött hat hónap után teljes kegyelmet, rendes fizetést és tiszta lapot is kapnának, hogy utána szabadon hazamehessenek.

Miután az orosz hadsereg tavaly átvette a programot, az alku megváltozott, és a rabkatonáknak most sokkal keményebb feltételek mellett kell harcolniuk.

Az úgynevezett „Storm V” alakulatokban szolgáló börtönviseltek állami kitüntetés, súlyos sérülés vagy a maximális életkor elérése nélkül a háború végéig nem mehetnek haza, a kegyelem helyett pedig csak feltételes szabadlábra helyezést kapnak, ami rossz hír azoknak, akik Oroszországba hazatérve újra bűncselekményt követnek el.

Mielőtt augusztusban repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Prigozsin azt mondta, hogy közel 50 ezer orosz foglyot küldtek a frontvonalra ennek az egyezségnek a keretében – hasonló számokat közöltek emberi jogi szervezetek is. S bár a foglyok közül több ezren meghaltak, sokan mások, köztük több tucat erőszakos bűncselekményért elítélt bűnöző hazatért, elnöki kegyelemmel a zsebében.

Az eredeti megállapodás azt jelentette, hogy a frontra vezényelt, elítélt bűnözők kiváltságosabb helyzetben voltak, mint a hivatásos katonák, amely felháborította a mozgósított férfiakat és családjaikat. Az új rendszerben pedig Vlagyimir Putyin nem vesz részt többet a kegyelmek aláírásában, amely a nemkívánatos médiavisszhangot is csökkenteni foglya az erőszakos bűnözők szabadon engedésével kapcsolatban.

Továbbra is teljes fizetést kapunk, mint más katonák, de a körülmények sokkal rosszabbak. A túlélési esélyeid körülbelül 25 százalékosak. Öt hónapja vagyok rohamosztagos, és a körülbelül százfős szakaszunkból mindössze 38-an maradtak életben 

– nyilatkozta a BBC-nek egy frontvonalon szolgáló rabkatona. A Storm V csapatok tagjai közül sokakat mindössze tíz napig képeznek ki egy lőtéren, mielőtt harcolni küldenék őket.

Mi lesz, ha több ezer orosz rab egyszer csak hazatér a frontról?

Az elítélteket ágyútölteléknek vitték a frontra az oroszok, ám a túlélők lassan hazaérnek.