Oroszország a Wagner csoporton keresztül védelmet és egy úgynevezett „túlélési csomagot” kínál afrikai kormányoknak, amelyen keresztül hadi és diplomáciai támogatást nyújt feszült politikai helyzetekben az országok természeti erőforrásaiért cserébe – derült ki a brit Royal United Services Institute (RUSI) jelentéséből.

This photograph taken on August 24, 2023, shows a flag bearing the logo of private mercenary group Wagner as it flutters in the wind at a makeshift memorial in front of the PMC Wagner office in Novosibirsk, southern Russia. Russian state-run news agencies on August 23, 2023, said that Yevgeny Prigozhin, the head of the Wagner group that led a mutiny against Russia's army in June, was on the list of passengers of a plane that crashed earlier near the village of Kuzhenkino in the Tver region. (Photo by Vladimir NIKOLAYEV / AFP) oroszország
Oroszország a Wagneren keresztül növeli befolyását Afrikában. 
Fotó: AFP  

Az orosz Wagner zsoldoscsoport évek óta kulcsszerepet játszik a Kreml törekvéseiben, hogy növelje befolyását Közép-Afrika és a Száhel-övezet politikailag instabil országaiban, többek között a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban, Burkina Fasóban és Szudánban. 

A csoport korábbi vezetője, Jevgenyij Prigozsin tavaly nyári rejtélyes halála óta azonban a csoport műveleteit Oroszország tengerentúli katonai hírszerző egysége, a GRU vette át, amely a RUSI, a világ legrégebbi védelmi agytrösztje szerint jelentősen kiterjesztette a csoport tevékenységeit. Az átalakított Wagner csoport a közelmúltban több afrikai kormánynak is felajánlotta legújabb szolgáltatását: 

jövedelmező bányászati koncessziókért garantálják a rezsimek biztonságát és geopolitikai védelmét.

Miután a védelmi minisztérium a tavaly nyári oroszországi puccskísérletük után feloszlatta a csoportot, Moszkva górcső alá vette a Wagner, valamint saját Afrika-stratégiáját is, amelyet sikertelennek talált – áll a jelentésben. A GRU ezért nemcsak a csoportot, hanem saját módszereit is átalakította, hogy a kontinensen „sokkal hatékonyabban léphessenek fel a nyugati érdekek ellen”.     

Szudánban is egymást lövik az ukránok és az oroszok

Már korábban is keringtek videók arról, hogy ukrán különleges erők harcolnak Szudánban, most viszont egy orosz fogolyról kerültek ki felvételek, aki a Wagner csoport tagjának nevezte magát.

A magánhadsereg korábban két részből állt: az úgynevezett önkéntes hadtestből, amely korábban az ukrán fronton, börtönökből toborzott katonákkal volt aktív; valamint az expedíciós hadtestből, amely Afrikában és Ázsiában más feloszlatott fegyveres csoportokat olvasztott be magába, hogy könnyebben működjön, akár közvetlen orosz támogatás nélkül is.  

A csoport két fele most összeolvadt, az élére pedig Andrej Averjanov került, akiről széles körben feltételezik, hogy szerepet játszott abban a repülőgép-szerencsétlenségben, amelyben a Wagner lázadó vezetője, Prigozsin, valamint a felső vezetés nagy része életét vesztette.

Az új Wagner több, a közelmúltban belpolitikai problémákkal küzdő kormánynak is felajánlotta, hogy védelmet nyújt a vezetőknek – Nigerben például ezt a helyi uránbányák használati jogához kötnék

– olvasható a jelentésben. A nyugat-afrikai lelőhelyek megszerzése hatalmas csapást mérne a francia, valamint az európai energiaszektorra, és növelné a függőséget az orosz urántól.

Oroszország
Kormánypárti tüntetés Burkina Fasóban. 
Fotó: AFP  

A GRU és a Wagner ajánlata, amelyet „rezsimtúlélési csomagnak” gúnyolnak, jelentős hozzáférést kínál orosz fegyvereseknek az afrikai kormányok vezetéséhez – Maliban például az expedíciós katonák az elnök testőreiként dolgoznak –, és amelyen keresztül Moszkva hatalmas befolyást szerezhet a kormányok felett.   

Cserébe azonban a vezetők nemcsak katonai, hanem gazdasági és politikai védelmet is kapnak, egyenesen Oroszországtól, amely például az ENSZ vagy más nemzetközi mechanizmusok támadásai ellen is meg tudja védeni a rezsimeket.

Az Egyesült Államok a Csendes-óceánra fókuszál, Európa figyelmét pedig az ukrajnai háború tereli el, így Afrika háttérbe szorult. S míg a Nyugattal szemben egyre nagyobb az ellenszenv, Oroszország jelentősen kiterjesztette a befolyását

– írta a RUSI. A GRU egyedülállóan termékeny talajon áll a kontinensen, ahol az oroszpárti nézetek nemcsak a vezetők, hanem a lakosság körében is gyorsan terjednek.

A Wagner célpontjaiban uralkodó politikai instabilitás ráadásul egy újabb fegyver Moszkva arzenáljában: az afrikai társadalmi problémák növekedése a tömeges migrációt erősíti, amelyet könnyen Európa irányába lehet terelni. Ezzel tovább növelné a nyomást Ukrajna szövetségeseire, amelyek már kezdenek belefáradni a több mint két éve tartó háborúba.

Ingyen adott gabonát afrikai államoknak Oroszország

Moszkva az ukrán gabonára kivetett blokádot kívánta ellensúlyozni az ingyen leszállított gabonával.